Nieuws

Zware bom in Wolfheze onschadelijk gemaakt

WOLFHEZE - In Wolfheze is woensdagochtend een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.
Burgemeester Gebben had een noodverordening ingesteld. Het gebied rondom de vindplaats van de bom was verboden terrein. Een chaletpark werd ontruimd. Voor de gasten en omwonenden werd een ontbijtje geregeld, een 'bombijtje':
De vliegtuigbom, een 500-ponder, is tijdens werkzaamheden op nieuwbouwterrein Wolfsheide ontdekt. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 is bij Wolfheze hevig gevochten. Er worden nog geregeld bommen gevonden.

Liveblog:

11.10 uur We sluiten het liveblog.
11.05 uur Officieel: de vliegtuigbom is succesvol tot ontploffing gebracht. De noodverordening is opgeheven, meldt de gemeente. Het gebied is vrijgegeven.
10.55 uur Er worden nog wel controles uitgevoerd. Het gebied is nog niet vrijgegeven, meldt de gemeente.
10.50 uur De bom is tot ontploffing gebracht.
De detonatie is goed verlopen. #wolfheze
— Lucy Mons (@WA_L_Mons)
10.40 uur Het treinverkeer wordt toch niet stilgelegd, meldt de NS. Eerder zei ProRail dat de treinen ongeveer een halfuur niet zouden rijden, maar dat blijkt toch niet nodig. De bom wordt tussen twee treinen in onschadelijk gemaakt.
10.30 uur De bom wordt bedekt met een flinke laag zand.
10.00 uur Er wordt springstof rond de bom aangebracht. Daarna komt er een lading zand op, enkele meters hoog. De verwachting is dat de bom rond 11.00 uur tot ontploffing wordt gebracht.
9.45 uur Cor Janse, 80 jaar oud, mocht even bij de bom kijken om er een foto van te maken. Hij heeft de strijd in het gebied destijds van nabij meegemaakt. In en rond Wolfheze is tijdens de Slag om Arnhem in 1944 hevig gevochten. In die omgeving duiken nog geregeld explosieven uit de oorlog op.
9.30 uur Daar ligt het gevaarte:
— Lucy Mons (@WA_L_Mons)
9.20 uur Spoorbeheerder ProRail verwacht dat het treinverkeer tussen 11.45 en 12.15 uur stilligt. Reizigers wordt geadviseerd vlak voor vertrek de website van de NS te raadplegen.
9.10 uur Agenten houden een oogje in het zeil.
9.00 uur Medewerkers van de EOD zijn nog bezig met het 'vrij graven' van de bom.
8.45 uur De gemeente heeft de omwonenden en vakantiegasten een ontbijt aangeboden in Het Schild, een centrum voor blinden- en slechtzienden. Zo'n 15 mensen maakten gebruik van het 'bombijtje', zoals Het Schild de maaltijd noemt.
8.30 uur Chaletpark Lindenhof is leeg. De ongeveer 30 gasten moesten het park voor 8.00 uur af.