Nieuws

Schietvereniging Elspeet leeft regels niet na

ELSPEET - Schietvereniging Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet leeft de regels niet na.
Dat heeft televisieprogramma Undercover in Nederland zondagavond met een verborgen camera laten zien.
Presentator Alberto Stegeman gaat in een vermomming en met verborgen camera naar de vereniging. Daar wordt hij door de instructeur alleen gelaten op de schietbaan, met het geweer en de munitie. Vervolgens weet Stegeman  4 onafgevuurde klein kaliber kogels (.22) mee te nemen in zijn sok. Hij schiet ook onder begeleiding met een groot kaliber wapen, wat niet is toegestaan voor introducees. Ook hoeft hij zijn legitimatiebewijs niet te laten zien.

Disciplinaire maatregelen

'Dit kan niet, en dit mag niet,' zegt Gijs van Aardenne van Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst. 'Ik ben geschrokken van de beelden. Ik begrijp hoe gevoelig dit ligt na Alphen aan den Rijn.'
De schietvereniging zegt inmiddels disciplinaire maatregelen te hebben genomen tegen de betrokken medewerkers. Ook zijn de procedures en protocollen nogmaals met de medewerkers doorgenomen en wordt er meer toezicht gehouden op de naleving ervan.
Volgens het jachtschietcentrum heeft de instructeur de schietbaan nooit verlaten, zoals in de uitzending wordt gezegd. Van Aardenne: 'De instructeur stond bij een ander schietstation een andere introducee te begeleiden. Dat heeft SBS6 inmiddels ook toegegeven.'

Meer schietverenigingen in de fout

Bij een schietvereniging in het Noord-Hollandse Halfweg werden ook misstanden geconstateerd. Undercovermedewerkers werden niet om legitimatie gevraagd, mochten schieten nadat ze 3 biertjes hadden gedronken, schoten met een groot kaliber vuurwapen en werden alleen gelaten met wapens en munitie.
Stegeman en zijn medewerkers bezochten meerdere schietverenigingen, onder andere in Tiel, Dalfsen en Vriezenveen. Daar werden geen misstanden geconstateerd.

KNSA trekt certificaat in

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) zegt in de uitzending 'geschrokken, teleurgesteld en boos' te zijn. De KNSA zegt het certificaat van Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in te trekken.
Dat betekent volgens Van Aardenne niet dat de schietvereniging haar deuren hoeft te sluiten. 'Het certificaat van de KNSA wordt verleend na een controle dat we regels en protocollen naleven. Alleen Justitie kan een vergunning intrekken. Dat betekent overigens niet dat we niet aan certificering hechten. Onze schietbaan bestaat al 65 jaar, dit is geen goede pr.'

Kamervragen

Tweede Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Ahmed Marcouch (PvdA) gaan om opheldering minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering vragen.