Nieuws

'Anti-ebolawater is publiciteitsstunt'

Het anti-ebolawater dat sinds vorige week dinsdag wordt aangeboden op de website ebola-center.com is niet meer dan een publiciteitsstunt om aandacht te vragen voor de ziekte en een oproep om geld te doneren voor bestrijding van de ziekte.
APELDOORN - Het anti-ebolawater dat sinds vorige week dinsdag wordt aangeboden op de website ebola-center.com is niet meer dan een publiciteitsstunt om aandacht te vragen voor de ziekte en een oproep om geld te doneren voor bestrijding van de ziekte.
Dat zegt David Rusman van dWork webdesign, het bedrijf dat de website gebouwd heeft. Het speciale bronwater wordt op de website aangeboden voor €1999,- per fles.

Ebola center bedankt iedereen voor de publiciteit

Op een aan ebola-center.com gelieerde website, voorkom-ebola.nl, schrijven Rusman en zijn zakenpartner Tjeerd-Jan Smit uit Apeldoorn:
'Nee wij verkopen geen bronwater, nee er is geen middel hiertegen! Dat een journalist dit lukraak overneemt zegt wat over het nieuws van tegenwoordig. Het is schande, dat weten wij! Dat dit het nieuws haalt is bijzonder, bijzonder omdat juist honderden mensen sterven aan deze ziekte. Ja, Ebola-Center.com verkoopt wel preventieve middelen tegen Ebola, pakken, maskers, schermen e.d. We bedachten een manier om Ebola meer aandacht te geven dan nieuws van een gevallen BN-er, of Monty Python en haar miljoenen deal. Dat dit gelukt is met bronwater is gewoon te erg voor woorden, onze donaties zijn echt. Zelf hebben wij ruim 25000 euro mogen schenken aan giro 555, dat is veel geld en hopen dan ook u dit zult gaan doen.'

'Flessentrekkerij'

Het anti-ebolabronwater dat wordt aangeboden op de website van Apeldoorner Smit veroorzaakte de afgelopen dagen veel ophef in de media en op internet. Termen als flessentrekkerij en oplichting vielen als snel omdat er geen medicijn is tegen de ziekte ebola. Minister Schippers van Volksgezondheid veroordeelde de verkoop van anti-ebolabronwater hard in De Telegraaf. 'Abject [...] als mensen misbruik van zo’n ramp willen maken. Trap hier niet in, laat u zich geen geld afhandig maken', aldus de minister in de krant.

Foto van HIV-arts van internet geplukt

Een zekere dr. Babajide Kassima uit Ghana wordt opgevoerd als de man die het anti-ebolawater na jarenlang onderzoek zou hebben ontwikkeld. Ebola-center.com omschrijft hem als een 'nom celebre in de wereld van de virusonderzoeken' die deel uitmaakt 'van een vooraanstaande groep chirurgen'. Op internet is echter nergens een spoor van de vermaarde dr. Babajide Kassima uit Ghana te vinden. De bij de tekst geplaatste foto van een Afrikaanse arts blijkt na nader onderzoek een foto te zijn van Dr. Peter Mugyenyi, verbonden aan endhivnow.org. Rusman erkent de foto van internet te hebben geplukt. 'Die man zal vast niet blij zijn', erkent hij. En voegt daar vervolgens aan toe te zullen betalen als de man op de foto vindt dat zijn foto is misbruikt.

Ebola-center blijft vragen om donaties

Volgens Rusman zijn er daadwerkelijk twee bestellingen geweest van het anti-ebolawater. De mensen die het water bestelden zijn door de verkopers verteld dat er niet zoiets bestaat als anti-ebolawater en dat het ging om een publiciteitsstunt. Alle overige producten op de website, zoals beschermende overalls en handschoenen, zijn wél echt te koop. Op de 'nieuwswebsite' voorkom-ebola.nl blijft ook opgeroepen worden om geld over te maken aan ebola-center.com en de website zo te 'steunen in haar strijd tegen ebola'. De organisatie zegt het geld vervolgens over te maken naar giro 555.

'Geen oplichters'

De websites ebola-center.com en voorkom-ebola.nl zijn beide eigendom van Apeldoorner Tjeerd-Jan Smit. Zijn bedrijf ECG Nederland is ook verantwoordelijk voor webshops die Lego, drones, schoonmaakrobots en zwembaden verkopen. Op internet wordt Smit op verschillende plaatsten een notoire oplichter genoemd. Zakenpartner Rusman neemt het op voor zijn collega en zegt op Radio Gelderland: 'Noem mij een oplichter, ik ben het niet. En de heer Smit is dat zeker ook niet.'