Nieuws

Gestraft asbestbedrijf werkt stiekem door

TIEL - Een Gelders asbestbedrijf waarvan het certificaat was ingetrokken, heeft de werkzaamheden stiekem voortgezet.
Het bedrijf heeft van de Inspectie SZW een boete van ruim 75.000 euro gekregen. Als het nog een keer gebeurt, legt de inspectie het bedrijf voor 3 maanden stil.
Volgens een woordvoerder van de inspectie raakte het bedrijf het certificaat kwijt, omdat het de werkzaamheden niet correct uitvoerde. Maar van april 2013 tot en met januari dit jaar werkte het bedrijf gewoon door onder de naam van een bedrijf dat wel een certificaat had. Het bedrijf heeft op 14 locaties in Gelderland asbest verwijderd, aldus de woordvoerder.

Beboet bedrijf regelde alles

Uit onderzoek van de inspectie en de Omgevingsdienst Rivierenland is gebleken dat het beboete bedrijf zelfstandig de acquisitie, planning, inhuur/inleen van personeel, instructies, toezicht en facturering uitvoerde. Het collega-saneringsbedrijf fungeerde louter en alleen als degene op wiens naam de asbestsaneringsmeldingen naar de inspectie werden gedaan. Dat bedrijf kreeg daarvoor een vergoeding per klus.
In Nederland is het gebruik van asbest sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf aan de inspectie melden. Zo'n 300 bedrijven hebben een certificaat. De inspectie heeft een speciaal team om misstanden in de asbestsector op te sporen.