Nieuws

Werknemers Lidl Tiel worden horendol van robotstem

TIEL - 'Bliep, gang 1, stelling 5'.
En dat de hele dag in je oor. Wie zou er niet stapelgek van worden? De werknemers van het distributiecentrum van supermarktketen Lidl in Tiel wel. Ze bieden maandag een petitie aan voor betere arbeidsomstandigheden.
De petitie is opgesteld door FNV Handel en ondertekend door 70 mensen, ongeveer de helft van het aantal werknemers in Tiel. Een aantal uitzendkrachten heeft anoniem getekend, uit angst voor hun baan. De werknemers willen onder meer verbeteringen van roosters, meer afwisseling in het werk en betere veiligheid op de werkvloer. Volgens een woordvoerder van FNV Handel veranderen roosters vaak op de dag zelf nog.

Monotone robottoon

Een heikel punt bij de werknemers is het zogenoemde 'voice picking'-systeem. Ze krijgen daarmee opdrachten via een koptelefoon met een robotstem. Ze krijgen dan bijvoorbeeld te horen 'gang 1, stelling 5' en de werknemers moeten dan op dezelfde monotone toon antwoord geven. Dat systeem werkt volgens de actievoerders niet goed en zorgt voor veel stress. Volgens de woordvoerder van FNV Handel is het zelfs zo dat mensen 's avonds voor de tv nog 'gang 1, stelling 5' zeggen.
De werknemers willen voor donderdag 13 november een gesprek voeren met Lidl over de punten. Lidl zelf zegt de klachten van werknemers serieus te nemen maar nog niet met een reactie te komen, 'want we hebben de petitie nog niet. Die gaan we eerst rustig bekijken'.