Nieuws

Chinezen mogen onze peren gaan eten

DREUMEL - Er is jaren over onderhandeld, maar Chinezen mogen onze peren gaan eten.
De Chinese overheid heeft perentelers toestemming gegeven om naar China te exporteren.

'Goed nieuws na Russische boycot'

Dat is goed nieuws, zegt Marc André de la Porte. De voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in Gelderland denkt dat er zo'n 10 tot 15 miljoen kilo Nederlandse peren per jaar naar China zullen gaan. Dat is 15 tot 20 procent van het aantal peren dat naar Rusland ging tot dat land besloot tot een boycot van groente en fruit.

Chinezen op bezoek in Gelderland

In augustus was nog een delegatie van de Chinese overheid in Doornenburg om een perengaard met eigen ogen te inspecteren. Fruitteler Bert den Haan uit Kerk Avezaath heeft ook al een aantal percelen waarop hij peren teelt volgens een door de Chinezen gesteld protocol.

'Als alle Chinezen 1 peer eten'

Zo willen die bijvoorbeeld geen misvormde peren. Ook hij is blij dat er over een paar weken peren met met de boot naar China kunnen om daar vier weken later aan te komen. 'Fruitmasters in Geldermalsen heeft al een mooie witte doos ontwikkeld met rood, wit, blauw en molentjes erop', vertelt Den Haan. 'Het is een markt die op gang moet komen, maar als de Chinezen allemaal 1 Nederlandse peer eten verkoop je toch 1,3 miljard peren.'