Nieuws

'Gelderse N-wegen gevaarlijk'

ARNHEM - De N336 tussen Giesbeek en Babberich is volgens 418 Gelderlanders de meest gevaarlijke N-weg van Gelderland.
Daarna komen de N303 tussen Harderwijk en Voorthuizen en de N830 tussen Gorinchem en Geldermalden, zo blijkt uit een onderzoek van de ANWB over onveilige provinciale wegen. Mensen konden aangeven welke wegen als eerste aangepakt zouden moeten worden. 
Uit Gelderland kwamen 418 meldingen over gevaarlijke provinciale wegen. Hier kunt u een kaart vinden met alle gemelde wegen. Over deze wegen werd het meest geklaagd:
  • de N336 tussen Giesbeek en Babberich (o.a. zeer druk met veel vrachtverkeer; er wordt snel gereden en onverantwoord ingehaald; veel fietsende scholieren; oversteken van de weg ter hoogte van Babberich door o.a. schoolkinderen is bijna niet te doen)
  • de N303 tussen Harderwijk en Voorthuizen (o.a. er rijdt veel verkeer op deze weg dat de 'officiële' route via de A28 en knooppunt Hoevelaken mijdt - die route is 15 km langer - ; weg is onverlicht, smal en er staan veel bomen)
  • de N830 tussen Gorinchem en Geldermalsen parallel aan de Waal (o.a. er staan veel bomen dicht op de weg; de weg is smal en de bermen worden kapot gereden; er wordt snel gereden en het inhaalverbod wordt genegeerd)

Ook weg met dodelijk ongeval genoemd

Ook de N833 bij Buurmalsen, waar maandagochtend een dodelijk ongeval plaatsvond wordt meerdere malen gemeld.

Investering van ruim 250 miljoen nodig

De ANWB stelde eerder vast dat er in Gelderland over een periode van 20 jaar ruim 250 miljoen euro nodig is om de veiligheid flink te verbeteren. Het aantal verkeersslachtoffers zou dan met 1747 afnemen, zegt de ANWB. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kwamen er op de Gelderse provinciale wegen in een periode van 5 jaar 152 mensen om in het verkeer en vielen er 1003 ernstig gewonden.

'Blij met elk signaal'

Conny Bieze, gedeputeerde bij de provincie Gelderland, neemt het onderzoek van de ANWB serieus en is blij met elk signaal. Uit de provinciale cijfers komen de bovengenoemde wegen niet naar voren als zeer gevaarlijk. Bieze zegt dat ze de situatie in Babberich bekend is en dat daar ook maatregelen worden genomen, maar dat het onderzoek nog niet uitwijst dat er op meer wegen meteen maatregelen genomen moeten worden. 'Bomen dicht langs de weg worden vaak genoemd als gevaarlijk, maar uit cijfers blijkt dat niet. En we willen ook niet alles kappen en zo een soort provinciale snelwegen krijgen.'

Boven het artikel: de N336 bij Babberich (Google Streetview)