Nieuws

Overlevende concentratiekamp in Nunspeet

NUNSPEET - Elk jaar komt de inmiddels 88-jarige Jan van der Liet vanuit Engeland naar Nunspeet.
De overlevende van verschillende concentratiekampen sprak daar zaterdag tijdens de jaarlijkse contactdag van de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Ook dit concentratiekamp in de buurt van het Duitse Hamburg wist Van der Liet te overleven. 

Gearresteerd als 17-jarige

In de zomer van 1944 werd hij op 17-jarige leeftijd in Velsen door de bezetter gearresteerd. Hij had bonkaarten en valse identiteitskaarten op zak. Via Kamp Amersfoort werd hij verbannen naar concentratiekamp Neuengamme, nabij Hamburg. Later kwam hij onder meer in Bergen-Belsen en in Ravensbrück. Hij wist al deze verschrikkingen te overleven. Na de oorlog zweeg hij lange tijd over zijn ervaringen, maar sinds een aantal jaar spreekt hij jaarlijks op de contactdag van de Vriendenkring Neuengamme.
Vorig jaar werden deze lezingen gebundeld in het boek Herinneringen aan Neuengamme. Hij kondigde aan geen lezing meer te willen geven, maar kwam daar op terug. Dit jaar vertelde hij over zijn ervaringen in het beruchte kamp Bergen-Belsen, waar onder anderen Anne Frank en journalist Ischa Meijer vastzaten.

Ad van Liempt

Ook schrijver en programmamaker Ad van Liempt gaf een lezing tijdens de contactdag. Hij schreef  boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder De Oorlog, Kopgeld, De Drogist en De Jacht op het Verzet. Ook waren er spreekbeurten van Carla Huisman van Kamp Amersfoort, Rie Suk van wie de vader in Neuengamme overleed, en Hans van Beem wiens grootvader in Neuengamme vastzat.

Vriendenkring Neuengamme

De Stichting Vriendenkring Neuengamme houdt de herinnering aan een van de grootste concentratiekampen in Nazi-Duitsland levend. De stichting organiseert jaarlijks een contactdag voor belangstellenden, en ieder voorjaar organiseert ze een reis met nabestaanden en overlevenden naar het kamp, waar ruim zevenduizend Nederlanders vastzaten. Van de in totaal 106.000 gevangenen hebben zo'n 55.000 de oorlog niet overleefd.
Foto: Vriendenkring Neuengamme