Nieuws

Gezocht: burgerinitiatieven langs Romeinse Limes

ARNHEM - Wie bedenkt het beste idee om de Romeinse Limes zichtbaar te maken in het landschap? Inwoners van gemeenten langs de Rijn kunnen zich inschrijven voor een wedstrijd om het Romeinse verleden tot leven te wekken.
Voorbeelden zijn het nabouwen van een oude wachttoren, het organiseren van een toneelstuk of de aanleg van een historische moestuin uit de Oudheid.
De wedstrijd is onder meer een idee van de stichting Romeinse Limes Nederland en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

UNESCO

De burgerinitiatieven moeten een bijdrage leveren om de Romeinse Limes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. De Limes was de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Katwijk, dwars door Gelderland, naar Duitsland. De Limes wordt wel 'het grootste archeologische monument van Nederland en Europa' genoemd. De overblijfselen zijn allang vergaan of liggen onder de grond verstopt. De burgerinitiatieven moeten daar verandering in brengen. Campingeigenaar Henk Brienissen uit Opheusden gaf eerder al het goede voorbeeld. Hij bouwde een Romeinse wachttoren na, die tijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling de Romeinse noordgrens moest bewaken.

Winnaar krijgt 3000 euro

De burgerinitiatieven moeten in maart bekend zijn bij de organisatie van de wedstrijd. Iedere deelnemer krijgt 1000 euro als het plan wordt uitgevoerd. De winnaar krijgt nog eens 3000 euro. Ook inwoners van de provincies Zuid-Holland en Utrecht mogen zich inschrijven.
Klik hier voor meer informatie.