Nieuws

Frietverbod in Arnhemse sportkantine

ARNHEM - Weg met de bitterballen en het patatje met.
De gemeente Arnhem wil dat er gezonder wordt gegeten in sportkantines. Sportwethouder Gerrie Elfrink zette dinsdag de eerste stap door in het sportcafé van zwembad De Grote Koppel de stekker van de frituurpan uit het stopcontact te trekken.
In het Arnhemse zwembad is dinsdagmiddag atlete Dafne Schippers in het zonnetje gezet vanwege haar prestaties op de EK atletiek in Zürich. Ze won daar de 100 en 200 meter.

Week van de Smaak

Tijdens de huldiging wordt ook aandacht besteed aan de Week van de Smaak en gezonde voeding in sportkantines. 'Het is eigenlijk heel gek dat je op een sportlocatie heel veel ongezond eten kan krijgen. Daar willen we eigenlijk vanaf', zegt Elfrink. 'Nu is het wel heel gauw frikandellen en kroketten en er is heel weinig plek voor gezonde voeding. Dat kan ook anders!'

Overal waar 'te' voor staat

Volgens diëtiste Muriel Langedijk uit Duiven bevat 1 portie friet zonder mayonaise 450 calorieën. Dat is vergelijkbaar met een warme maaltijd. Af en toe een patatje eten is niet erg, maar om het er weer af te krijgen moet je anderhalf uur wandelen of een uur fietsen. Sport en friet is niet echt een goede combinatie, ook niet na flink sporten. De koolhydraten in je spieren kun je beter aanvullen door een broodje kaas en een banaan te eten. Het frietverbod is een goede actie en een statement, maar dan moet er wel naar meer plekken gekeken worden waar van alles aangeboden wordt, aldus de dietiste.

Week lang gezonde voeding

In De Grote Koppel wordt een week lang gezonde voeding aangeboden. 'We willen gezonde voeding terugbrengen in de sportkantines', benadrukt Elfrink. Of de bezoekers van het zwembad het plan kunnen waarderen, is nog maar de vraag.