Nieuws

Bill Gates te gast in 'Wageningse' College Tour

WAGENINGEN - Het tv-programma 'College Tour' mag de Wageningen Universiteit dankbaar zijn.
Zonder de samenwerking met Gelderse universiteit was het niet gelukt om Bill Gates in het programma te krijgen. Bij de opnames op 13 november zullen tenminste 600 (waarvan 250 studenten van de Wageningen Universiteit) studenten de steenrijke Amerikaan mogen ondervragen samen met presentator Twan Huys.
In het programma beantwoorden spraakmakende gasten uit binnen- en buitenland vragen van studenten in een collegezaal ergens in Nederland. Dat Bill Gates meewerkt aan dit seizoen is voor een groot deel te danken aan universitair hoofddocent in Wageningen Gerlinde De Deyn. Het was haar plan om Gates uit te nodigen. Zij heeft vervolgens samen met College Tour de handen ineen geslagen om Gates enthousiast te maken.

Langdurig contact over en weer

De eerste contacten met de Bill & Melinda Gates Foundation dateren van eind vorig jaar. De Deyn heeft sindsdien regelmatig contact gehad en in september kwam het verlossende mailtje dat Bill Gates graag wil meewerken. Er was echter nog wel een probleem; Bill had geen tijd om naar Wageningen te komen. De opnames zullen daarom niet in de Wageningse collegezalen plaatsvinden, maar in Den Haag. Er zijn 250 van de 600 plaatsen gereserveerd voor WUR-studenten.

Gates investeerde in Wageningse projecten

Er is al eerder contact geweest tussen Wageningen en Bill Gates. Zo financiert de Microsoft-oprichter enkele grote onderzoeksprojecten van de Wageningen Universiteit in Afrika. Zoals het malariabestrijdingsproject SolarMal en het project N2Africa, gericht op bodemverbetering op het Afrikaanse platteland door middel van stikstofbinding met vlinderbloemigen.

Geen plek meer bij opnames

Het heeft geen zin meer om nog te proberen een stoeltje te bemachtigen voor de opnames op 13 november. Nadat bekend werd dat die 250 plekken gereserveerd waren voor Wageningse studenten liep het storm. Binnen 24 uur waren er ruim 350 aanmeldingen. College Tour had zelf binnen 2 uur al 1100 aanmeldingen.
Tijdens eerdere uitzendingen dit seizoen spraken Twan Huys en de studenten met zanger Stromae, oud-minister en econoom Gerrit Zalm, deejay Afrojack, actrice Famke Janssen en talkshowhost Jerry Springer. Er volgen nog afleveringen met presentator Johnny de Mol, zangeres Anouk en acteur John Cleese. De uitzending met Bill Gates komt 14 november op NPO3.