Nieuws

Herfstvakantie: 9 dagen lang werk aan spoor

ARNHEM - In de herfstvakantie wordt 9 dagen lang gewerkt aan het spoor bij Zutphen, Apeldoorn en Winterswijk.
Op de piekmomenten werken er ruim 300 spoorwerkers tegelijk, aldus spoorbeheerder ProRail.

Geen treinen, maar bussen

De werkzaamheden beginnen vandaag en duren tot en met zondag 26 oktober. In die periode rijden er geen treinen tussen Zutphen en Dieren en tussen Zutphen en Apeldoorn. Er worden bussen ingezet. Van zaterdag tot en met maandag is dat het geval tussen Zutphen en Winterswijk en tussen Winterswijk en Doetinchem. Op andere trajecten is het treinverkeer aangepast. ProRail raadt reizigers aan van tevoren op de site van de NS te kijken.

Zutphen

Bij station Zutphen worden 2 tunnels ingeschoven en de spoorbrug over de IJssel krijgt nieuwe sporen. Om de overlast voor reizigers te verminderen, wordt een noodperron gebouwd. Dat doet 2 dagen dienst. De tunnels worden in 2 etappes op hun plek gezet. De eerste paar dagen gaat daarom de ene helft van de sporen en perrons bij Zutphen buiten dienst, de andere dagen de andere helft.

Winterswijk

Tussen Winterswijk en Zutphen en Winterswijk en Doetinchem wordt de aansturing van het seinstelsel vernieuwd. Een complexe operatie, aldus ProRail. Voortaan gebeurt de aansturing vanuit de verkeersleidingpost in Arnhem. Nu gebruikt de machinist nog een infraroodpistool om bij elk sein groen licht te krijgen. 50 technische kasten moeten worden aangepast en er wordt 5 kilometer nieuwe kabel gelegd.

Varsseveld en Terborg

Bij de stations Varsseveld en Terborg komen spoorbomen bij de overpaden, de overwegen bij een perron.

Apeldoorn

De perrons van de stations van Apeldoorn, Apeldoorn de Maten en Voorst Empe worden verhoogd, zodat iedereen makkelijk kan instappen. Daar worden 2 weekeinden voor uitgetrokken. Met een speciale zaag die op het spoor rijdt, wordt de zijkant van het perron precies op de nieuwe maat gemaakt. De keerwand hoeft er dan niet helemaal uit, wat tijd en geld scheelt. Daarna is het volgens ProRail een kwestie van afgraven van de rest van het perron en opnieuw bestraten.

Overzicht spoorwerkzaamheden

Zutphen -  Apeldoorn en Apeldoorn - Zutphen
18-26 oktober
Extra reistijd: Een kwartier tot drie kwartier.
Reden: Sluiting IJsselburg. Geen treinverkeer maar bussen.

Zutphen - Arnhem

18 - 26 oktober
Extra reistijd: Een halfuur
Reden: Sluiting IJsselburg. Geen treinverkeer maar bussen.

Zutphen - Winterswijk

18 - 20 oktober
Extra reistijd: Een halfuur
Reden: Vernieuwing beveiligingssysteem, verlenging perrons en beveiliging overpaden.

Doetinchem - Winterswijk

17 oktober - 20 oktober
Extra reistijd: half uur tot een uur
Reden: Vernieuwing beveiligingssysteem, verlenging perrons en beveiliging overpaden.