Nijmegen

Nijmegen: 30 jaar Piersonrellen

Nijmegen: 30 jaar Piersonrellen
Het is vandaag 30 jaar geleden dat Nijmegen het toneel was van grootschalige krakersrellen.
NIJMEGEN - Het is vandaag 30 jaar geleden dat Nijmegen het toneel was van grootschalige krakersrellen.
Inzet van de Piersonrellen was de omstreden bouw van een parkeergarage waarvoor woningen moesten wijken.
De krakers kregen steun uit alle lagen van de bevolking. In de nacht van 22 op 23 februari 1981 en de uren daarna stonden duizenden actievoerders tegenover 2000 agenten en militairen. Bij de veldslag vielen gewonden aan beide zijden. Na een kleine vijf uur waren de barricades geslecht en was de ontruiming voorbij.
Op de Piersonstraat is nooit een parkeergarage gekomen. Nijmegen werkt momenteel aan een ondergrondse parkeergarage op Plein 1944. Die mogelijkheid bestond in 1981 ook, maar de politiek bereikte daar geen overeenstemming over. En zo werd de Zeigelhofgarage 'het symbool van onze rechtsorde', aldus toenmalig CDA-fractievoorzitter Ad Lansink.

Beelden van de Piersonstraatrellen.

Op de barricade: een bewoonster tussen de krakers achter een van de barricades rond 'Vrijstaat De Eenhoorn', zoals de krakers het gebied rond de Piersonstraat hadden genoemd.
De ontruiming begint: leden van de Marechaussee slaan in op zittende demonstranten die de barricade aan de Bloemerstraat naast café De Plak verdedigen.
Een tank walst een van de barricades plat.
De ontruiming is voorbij: ME'ers staan voor het op de krakers veroverde pakhuis De Eenhoorn.
Het Piersonmonument uit 1988 van kunstenaar Ronald Tolman dat herinnert aan de Piersonrellen: drie vechtende figuren, de politiek, de politie en de krakers.