Nieuws

Halloween Amerikaans? Het is gewoon Gelders!

ARNHEM - Gelderland heeft een rijke traditie aan spook- en griezelverhalen.
Op de Veluwe, in de Achterhoek en tussen de grote rivieren wemelt het van de sagen en legenden met geesten in de hoofdrol. Veel van deze verhalen zijn terug te vinden in het honderden pagina's dikke boek 'Sagen en Sproken van het oude Gelre', dat in het begin van de vorige eeuw werd gepubliceerd.
Volgens verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink zijn de spooklegendes ontstaan als verklaringen voor allerlei natuurverschijnselen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verhaal van de Witte Wieven. 'Voordat de televisie was uitgevonden vertelden mensen elkaar op de lange winteravonden verhalen. Vooral de jongens verzonnen graag spookverhalen voor hun vriendinnetjes. Zij hoopten dat meisjes zo bang werden dat ze niet alleen naar huis durfden. De jongens mochten de meisjes dan naar huis brengen.'
Tegenwoordig voorziet Halloween in de eeuwenoude behoefte van Gelderlanders om te griezelen zodra de dagen korter worden. Steeds meer Gelderse plaatsen en attracties doen mee aan het griezelfeest. Inwoners van Eerbeek organiseren een aantal weekenden op rij spookachtige parades die door duizenden bezoekers worden bijgewoond. De Veluwse Stoomtrein Maatschappij laat op 25 oktober de Horrorexpress rijden en op Landgoed Marienwaerdt in Beesd is op 31 oktober een Halloween-feest.
Meer oude Gelderse spookverhalen vindt u op de site van het programma Een Wagen vol Verhalen. Ook uw spookverhalen zijn welkom.
(Foto: Halloween-versieringen in een horecagelegenheid in Eerbeek)