Nieuws

Stankoverlast op Veluwe door grote brand Kampen

OLDEBROEK/HATTEM - De grote brand bij een schroothandel in de Haatlandhaven in Kampen zorgde woensdag voor stankoverlast op de Noordwest-Veluwe.
Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
Volgens hem was er voor de inwoners van Gelderland geen sprake van een gevaarlijke situatie. Bij de Gelderse Veiligheidsregio zijn drie meldingen van stankoverlast binnengekomen.

Blauwzuurgas

Bij de brand is het giftige blauwzuurgas vrijgekomen. Volgens de woordvoerder hoefden mensen op de Veluwe hun ramen en deuren niet te sluiten. Die oproep kregen de inwoners van Kampen wel via het luchtalarm.

Wat is blauwzuurgas?

Blauwzuurgas of cyanide komt onder andere vrij bij de verbranding van sommige soorten plastic. Een hoge concentratie van het gas kan bij inademing snel tot de dood leiden. Een kleine hoeveelheid blauwzuurgas kan hoofdpijn, misselijkheid, jeuk en irritatie veroorzaken.
Zelfs in Wezep stinkt het naar oud ijzer door de brand in Kampen bleghh
— YvonneGrrr (@YvonneGrrr)

Blussen

Veluwse brandweerkorpsen zijn te hulp geschoten bij de brand. De brandweerkorpsen uit Hattem en Hattemerbroek hielpen met blussen en ook de meetploeg van de brandweer Oldebroek werd bij de brand ingezet. De flinke rookpluim was van grote afstand te zien.