Nieuws

Inwoners Aalten teleurgesteld in politiek om komst asielzoekerscentrum

AALTEN - Inwoners van buurtschap Barlo bij Aalten zijn teleurgesteld in de politiek.
De gemeenteraad steunt het collegebesluit om het asielzoekerscentrum (azc) op Groot Deunk te heropenen. Dat bleek dinsdagavond toen de gemeenteraad besprak hoe het college is omgegaan met de wensen en bedenkingen van omwonenden over de heropening van het asielzoekerscentrum.

6 weken werden 25 jaar

In 1987 werd het azc bij buurtschap Aalten geopend. Aanvankelijk zou dat voor 6 weken zijn, maar uiteindelijk heeft het terrein 22 jaar als azc gediend. Buurtbewoner Steffen Rendering: 'als je als buurtschap van 40 mensen al zo lang een asielzoekerscentrum van 300 mensen vlakbij je woningen hebt is de grens van tolerantie wel bereikt.'

Protest

Het college van burgemeester en wethouders besloot begin deze maand om het asielzoekerscentrum weer te openen omdat het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) zegt grote behoefte te hebben aan extra opvangcapaciteit. Oppositiepartijen HMV, VVD en PvdA hadden eerst bezwaren tegen heropening, maar van die bezwaren bleek dinsdagavond tijdens de raadsavond weinig over.

Schadefonds

Bewoners voelen zich niet serieus genomen door het COA. Steffen Rendering: 'met het COA is geen enkel contact geweest. Het COA stelt dat zij alleen met de gemeente iets te maken hebben.' Het enige winstpunt dat dinsdagavond volgens de bewoners is behaald is dat er een schadefonds komt waarin de gemeente waarschijnlijk zo'n 5000 euro stort.
Hieruit moet schade betaald worden die lastig op de  te verhalen is als niet duidelijk is wie de schade heeft veroorzaakt. Bewoners zeggen hiermee in het verleden te maken gehad te hebben, wanneer het COA geen namen wilden prijsgeven van mogelijke veroorzakers van schade.

Gang naar de rechter

Volgens wethouder Ted Kok begint het proces nu eigenlijk pas. Het COA gaat een omgevingsvergunning aanvragen waartegen bezwaar en beroep mogelijk zijn. De buurtbewoners gaan nu met hun advocaat overleggen wat de mogelijkheden zijn om de heropening van het asielzoekerscentrum nog tegen te houden. Zij sluiten een gang naar de rechter niet uit.