Nieuws

Jochem van Gelder boycot Albert Heijn om Zwarte Piet

BENEDEN - LEEUWEN - Albert Heijn heeft het aardig verbruid bij Jochem van Gelder.
De presentator uit Beneden-Leeuwen is des duivels dat de Zaanse grootgrutter Zwarte Piet niet meer meeneemt in reclame-uitingen. Van Gelder roept zelfs op tot een boycot.
Albert Heijn doet Zwarte Piet in de ban. Bij deze een oproep om AH te boycotten t/m 5 december. Albert Heijn lette toch op de kleintjes ??
— Jochem van Gelder (@jochemvang)
Tot dusver hield de tv-persoonlijkheid zich afzijdig van wat hij noemt een 'onzinnige discussie'. Maar nu kan Van Gelder niet langer zwijgen. 'Nu gaat 's lands grootste kruidenier buigen nu voor die kleine groep mensen die onze Zwarte Piet racistisch vinden. Het is een traditie die we in ons land hebben, het is een kinderfeest. Er is geen enkel kind die bij Zwarte Piet denkt: 'Hey die wordt onderdrukt, daar is iets mee'.

Desnoods een referendum

Van Gelder lichtte zijn mening toe op Radio Gelderland, tegen presentator Rob Kleijs. Ook diens tegenwerpingen konden hem niet vermurwen. 'Zwarte Piet is een op zichzelf staand character. Ik zou bijna oproepen tot een referendum', aldus Van Gelder, die op 6 december pas weer de Appie in zijn buurt zal binnenlopen.
Overigens laat Albert Heijn weten dat er geen algehele Pietenboycot komt. Alleen het reclamebeleid is iets aangepast. 'We vragen filiaalhouders om heel goed te kijken naar de lokale behoeften. Het kan dus best zijn dat Zwarte Piet lokaal gewoon in de  winkels opduikt.' De vestiging in Hengelo Gelderland laat op Facebook alvast weten dat Zwarte Piet gewoon welkom blijft.