Nieuws

Grote meerderheid wil Zwarte Piet niet aanpassen

ARNHEM - Een grote meerderheid van de Gelderlanders ziet niets in het aanpassen van Zwarte Piet.
Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland in samenwerking met EenVandaag. Er deden 3193 mensen mee aan dit onderzoek.
Volgens 83 procent van de Gelderlanders moet er niets gebeuren aan het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas. 13 procent vindt van wel, de rest weet het niet. Albert Heijn paste haar reclamecampagnes aan, tot ongenoegen van onder meer Jochem van Gelder, maar dergelijke aanpassingen vinden vier van de vijf provinciegenoten onzin.

Geen negatief stereotype

Toch kan 23 procent van de Gelderlanders zich voorstellen dat Zwarte Piet discriminerend overkomt op mensen met een donkere huidskleur. Maar op de vraag of het een negatief stereotype is, volgt bij 91 procent een nee.
Zwarte Piet lijkt het minste te vrezen te hebben in Limburg, waar 88 procent van de mensen vindt dat er niets aan zijn uiterlijk moet veranderen. In Noord-Holland en Utrecht is de weerstand tegen de knecht het minst groot.
Landelijk gezien is er onder hoger opgeleiden (23 procent) meer animo om het uiterlijk aan te passen. Bij de laagst opgeleiden is dat vier procent. Ook is bij 18-35 jarigen met 20 procent meer bereidheid tot verandering dan bij de 65-plussers: zeven procent.