Nieuws

Overzicht windhozen: veel schade, gewonden en zelfs doden

ARNHEM - Een windhoos richtte zaterdagavond een spoor van vernieling aan in het buitengebied van Zelhem en Doetinchem.
Boerderijen raakten zwaar beschadigd en bomen werden uit de grond gerukt. Gelderland werd de afgelopen jaren al vaker opgeschrikt door dit natuurverschijnsel. Niet alleen was de schade groot, ook vielen er meerdere gewonden en zelfs doden. Hieronder een overzicht.

2005 - Meerdere gewonden in Garderen

In Garderen vielen in juli 2005 meerdere gewonden toen een windhoos overtrok. IJzeren balken vielen op mensen die met kraampjes op de markt stonden. Ook belandde een grote boom op een huis en raakten meerdere auto's beschadigd. Ook andere plaatsen op de Veluwe werden getroffen door het noodweer. Er was onder meer overlast in Putten en Nijkerk.

2009 - Omgewaaide bomen op N301

Het jaar daarop werd het buitengebied tussen Zwartebroek, Voorthuizen en Nijkerk getroffen door een windhoos. Het natuurgeweld zorgde eind maart voor problemen op de N301. Op meerdere plekken op de provinciale weg ontstonden blokkades door omgevallen bomen. Ook waaiden delen van daken van huizen en schuren.

2010 - Dood en verderf in de Achterhoek

In de zomer van 2010 zaaide een windhoos dood en verderf in de Achterhoek. Hoogspanningsmasten werden als luciferhoutjes omvergeblazen. Het dak waaide van de kerktoren in Vragender. En in Vethuizen belandden caravans in het water. Twee mensen kwamen door het noodweer om het leven.

2013 - Huizen en auto's beschadigd in Arnhem en Maurik

Begin november 2013 was het raak in Arnhem en Maurik. Er trokken twee stevige buien over de provincie en daaruit ontstonden twee windhozen. De brandweer sprak van 'enige schade', voornamelijk aan huizen, bomen en auto's.

2014 - Grote ravage in kassengebied Huissen

In januari van dit jaar zorgde een windhoos voor een grote ravage in het kassengebied in Huissen. Het bedrijf van Bloemenkweker Bart Beijer ging volledig verloren. Zijn kassen werden door de storm weggevaagd en honderdduizenden planten gingen daarbij verloren.

De laatste windhoos: drie woningen zwaar beschadigd in de Achterhoek

En de laatste windhoos was dus zaterdagavond in het buitengebied van Zelhem en Doetinchem. De schade is het grootst aan de IJzevoordseweg en de Nijmansweg. Drie woningen raakten zo zwaar beschadigd, dat zij moesten worden gestut. Ook is er asbest vrijgekomen en zijn er bomen omgewaaid. Vanwege de opruimwerkzaamheden zijn wegen tijdelijk afgesloten.
Overigens worden een windhoos en een valwind nog weleens door elkaar gehaald. Een valwind richt schade aan in één richting; bij een windhoos gebeurt het in alle richtingen.