Nieuws

Liefdesmoord uit 1712 Nijmeegs Stuk van het Jaar 2014

NIJMEGEN - Verschillende Nederlandse archieven, waaronder ook Gelderse, presenteerden woensdag hun mooiste archiefstuk tijdens de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'.
Dit gebeurt tijdens de maand van de geschiedenis. In augustus waren er al voorverkiezingen. Zo ook in Nijmegen. En met ruim de helft van de stemmen heeft het publiek gekozen voor de met bloed ondertekende verklaring uit 1712. En dit archiefstuk is dus namens het Regionaal Archief Nijmegen door naar de landelijke verkiezing van het 'Stuk van het Jaar'.

Liefdesdrama

De met bloed ondertekende verklaring vormt het sluitstuk van een van de meest roemruchte rechtszaken uit de Nijmeegse geschiedenis. Een klassiek liefdesdrama uit 1712 met een minnaar, een ingekwartierde militair en overspelige vrouw als verdachten voor de moord op de echtgenoot en 14 liefdesbrieven als bewijs.

'Vriend en Vijand'

Het publiek kon tijdens de voorverkiezing kiezen uit verschillende archiefstukken waaronder het fragment van Radio Rataplan aan de vooravond van de Piersonrellen en de Duitse propagandaposter naar aanleiding van het Amerikaanse bombardement op 22 februari 1944. Thema tijdens deze verkiezing is 'Vriend en Vijand'.

Stemmen

Naast het Regionaal Archief  Nijmegen doen meer Gelderse archieven mee. Publiek kan via www.stukvanhetjaar.nl stemmen. Eind oktober ter afsluiting van de Maand van Geschiedenis zal de winnaar bekend worden gemaakt.