Nieuws

Minister: Foppen kan zich geen misstap meer permitteren

HARDERWIJK - Visverwerker Foppen in Harderwijk kan zich geen enkele fout meer permitteren.
Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid donderdagavond tijdens een spoeddebat over de kwestie rond de met salmonella besmette zalm van het bedrijf. Volgens haar kan nog één misstap sluiting betekenen. Ook gaf ze aan de maximale boete van 4200 euro die Foppen kreeg, fors te willen verhogen.
Deze week maakte minister Schippers al duidelijk dat ze zich zorgen maakt over de visverwerker uit Harderwijk. Uit haar antwoorden op Kamervragen van de SP bleek dat Foppen na de salmonellabesmetting in 2012 opnieuw meerdere malen is gewaarschuwd voor overtredingen en dat het bedrijf weer verkeerde etiketten heeft geplakt. De minister heeft besloten dat de visverwerker in ieder geval tot eind 2015 onder verscherpt toezicht zal staan.

Hogere boetes

Donderdagavond werd niet alleen de rol van Foppen besproken, maar ook die van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de maatregelen die de autoriteit heeft genomen. Foppen kreeg voor de salmonellabesmetting uiteindelijk een maximale boete van 4200 euro. Minister Schippers heeft aangekondigd de maximale boete te willen verhogen naar 81.000 euro. Maar de meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer vindt dit niet ver genoeg gaan.

Gevangenisstraffen

De PVV heeft al eerder aangegeven dat in dit geval gevangenisstraffen op z'n plaats zouden zijn. De Partij voor de Dieren vindt ook dat er meer gekeken zou moeten worden naar de mogelijkheden om strafrechtelijk te vervolgen. Het CDA wil dat de NVWA nauwer gaat samenwerken met het Openbaar Ministerie.
De SP wil dat er bij bedrijven vaker geoefend wordt met het terughalen van producten. In de praktijk blijkt dat het traceringssysteem vaak niet of slecht werkt. De PvdA wil dat namen van bedrijven die in de fout gaan, openbaar worden gemaakt. En als het aan de SP ligt, worden alsnog de namen van bedrijven openbaar gemaakt die in de salmonellacrisis te laat zalm uit de schappen hebben gehaald.

Wat eraan vooraf ging

In 2012 werden ruim 20.000 consumenten ziek na het eten van gerookte zalm. Tenminste vier mensen overleden. Na een lange zoektocht werd duidelijk dat de besmettingen waren te herleiden tot de gerookte zalm van Foppen. De salmonellabacterie bleek zich te hebben genesteld in productieschalen van de Griekse fabriek van de Harderwijkse visverwerker.
Volgens de wet is het de bedoeling dat binnen vier uur duidelijk is wie de afnemers zijn van een product. Foppen gaf na drie dagen per mail aan dat ze er nog niet aan toe waren gekomen. Minister Schippers geeft in haar antwoorden aan dat ze dit verwijtbaar vindt. Het duurde uiteindelijk 6 dagen voordat alle zalm uit de winkels werd gehaald. Oorzaak hiervan was dat door de verkeerde etikettering niet duidelijk was waar welke zalm vandaan kwam.
Salmonella in zalm Foppen
Lees verder