Stedendriehoek

Hier snuffelen ze in kliko's om fout afval op te sporen

In Apeldoorn worden binnenkort PMD-containers gecontroleerd
In Apeldoorn worden binnenkort PMD-containers gecontroleerd © Monica Sluiseman/Circulus
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn wil dat inwoners nog beter hun PMD-afval gaan scheiden. Daarom worden tussen 8 april en 30 mei controles uitgevoerd.
PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Apeldoorners die ander afval in de PMD-container gooien, riskeren een rode hanger aan de bak. De kliko wordt dan niet geleegd.
Wie zich wel aan de regels houdt, ontvangt een groene hanger. Een oranje hanger betekent dat de inhoud van de container niet helemaal in orde is.

Gemeente mag controleren

"Als PMD niet goed wordt gescheiden, wordt het verbrand. Dat is slecht voor het milieu en brengt uiteindelijk hogere kosten met zich mee", legt afvalverwerker Circulus uit.
Het bedrijf geeft ook aan dat de controles zijn toegestaan. "Inwoners van Apeldoorn zijn - volgens de APV - verplicht hun afval gescheiden aan te bieden, en gemeenten zijn wettelijk verplicht om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en duurzaam te laten verwerken."

Kans op 'heerlijk' cadeau

De controles maken deel uit van een uitgebreide communicatiecampagne over wat wel en niet in de PMD-container thuishoort. Om het afval scheiden in Apeldoorn te stimuleren, maken inwoners met een groene hanger kans op een 'heerlijk' cadeau. Bovendien kan er ook nog een gouden hanger aan de kliko zitten. "Wat dat is, blijft nog even geheim."