Stedendriehoek

'Bring Ziggy Back', Amerikanen teleurgesteld over uitschakeling in American Idol

Ziggy bij een première.
Ziggy bij een première. © ANP
ZUTPHEN - Het American Idol-avontuur zit er op voor de flamboyante zanger Ziggy Krassenberg. De Zutphense artiest is woensdag weer terug op Nederlandse bodem. “Het doek is gevallen, maar zeg nooit dat het doek niet meer omhooggaat.”
Inmiddels is Ziggy, na zijn deelname aan de Amerikaanse zangcompetitie, weer terug op Nederlandse bodem. “Het was een fantastisch avontuur en ik heb mijn hart geopend. Dat is het belangrijkste voor mij! Ik stond nu al in het grootste programma van de wereld.” Het Amerikaanse publiek was het - zo blijkt uit de online reacties - niet eens met zijn vertrek bij het programma en is ‘woedend’.

'Een verschrikkelijke fout'

Op YouTube reageren fans bijvoorbeeld vol ongeloof op zijn vertrek uit de show. 'Ziggy laten gaan was een verschrikkelijke fout', laten ze weten. 'Mijn hart is gebroken' en 'hij is een ster en ze moeten hem terugbrengen'. Ziggy moest het programma verlaten na een zogeheten 'sing off', waarin hij het moest opnemen tegen de eveneens jonge Mackenzie. Ziggy moest het onderspit delven, maar volgens veel mensen was het een lastige keuze voor juryleden Katy Perry en Lionel Richie.
Ook op andere sociale media kanalen stroomt het vol met reacties van fans. Zo taggen ze American Idol met de woorden ‘bring Ziggy back’ en startte de andere kandidaten van het programma - volgens Ziggy - een petitie om ervoor te zorgen dat er 25 finalisten door mogen in plaats van de huidige 24.’ Ook ontvangt Ziggy video’s van huilende fans met de woorden ‘my life is over'. “Er komt zoveel op me af maar dat is ook juist mijn doel: mensen inspireren!”

Van Zutphen naar Hollywood

De Zutphense artiest is bekend in Nederland dankzij zijn deelname aan verschillende talentenjachten als The Voice en K2 zoekt K3. In Nederland kwam hij voor zijn gevoel niet tot zijn recht en daarom besloot hij het in de Verenigde Staten te proberen. “Ik wil mezelf bewijzen en laten zien dat ik niet alleen een meme ben. In de VS zijn ze veel beter in het neerzetten van extravagante types zoals ik. Het is fantastisch om zo omarmd te worden.”
In het buitenland zijn er supersterren die nog extravaganter zijn dan ik
In Nederland voelt hij zich dan ook niet begrepen. “Hier vinden ze me vaak nep en arrogant, maar in het buitenland zijn er supersterren die nog extravaganter zijn dan ik!”
Tijdens zijn muzikale carrière in Nederland heeft Ziggy dan ook veel kritiek over zich heen gekregen. Sinds hij meer bekendheid heeft in de VS, is dit positief veranderd. “Van mijn Amerikaanse fans heb ik alleen maar liefde gekregen.” Wel leest hij nog wel eens een negatieve reactie van een Nederlander: “Ik herken het vaak aan hun naam en het gebrekkige Engels.”

‘Different’

Eind maart bracht Ziggy zijn eerste Engelstalige nummer ‘Sugar’ uit. Hij zit zeker niet stil, want in mei komt alweer zijn tweede single ‘Different’ uit. “Het is een protestsong over dat ik er nu oké mee ben hoe mensen mij noemen. Ik laat me door niets en niemand tegenhouden”, vertelt Ziggy.
Ik ben een kuiken en moet nog uitgroeien tot een echte kip
Over de rest van zijn toekomstplannen is Ziggy nog niet helemaal zeker. Hij laat weten dat de mogelijkheden inmiddels binnenstromen. Wat ze precies zijn, houdt hij voor nu nog even geheim. “Nederland is fantastisch en ik ben zeker niet meer weg te denken uit de showbizz hier. In Amerika kom ik net kijken. Ik ben een kuiken en moet nog uitgroeien tot een echte kip!”
Eén van zijn dromen is zelf jurylid worden in een talentenjacht. “Ik houd van televisie en zou graag andere kleine Ziggy’s willen helpen en hen een kans bieden.”