Rivierengebied

Politie toont beelden relschoppers na explosie van geweld in Hedel

In het centrum van Hedel ontploft illegaal vuurwerk
In het centrum van Hedel ontploft illegaal vuurwerk © Bart Meesters
HEDEL - Hedel kreeg tijdens de jaarwisseling te maken met een explosie van geweld. Agenten van de ME raakten gewond door zwaar illegaal vuurwerk en auto's werden in brand gestoken. In het opsporingsprogramma Plaats Delict worden donderdag beelden getoond van meerdere relschoppers. Het onderzoeksteam hoopt dat deze verdachten worden herkend.
Volgens de politie heeft het onderzoek naar de ongeregeldheden de afgelopen maanden niet stilgelegen. Zo zijn er metingen gedaan in de omgeving van de Kasteellaan, de plek van de rellen.
"Het Expertteam Visualisatie en Reconstructie heeft een driedimensionale registratie gemaakt om de ruimtelijke situatie in kaart te brengen. Deze visualisatie wordt gebruikt om de toedracht van de incidenten en het geweld tegen de hulpverleners in beeld te brengen", legt de politie uit.

Drie aanhoudingen

Vorige week is een derde aanhouding verricht in deze zaak. Het gaat om een 24-jarige man uit Zaltbommel. Hoewel hij inmiddels weer op vrije voeten is, blijft hij nog wel verdachte. Twee andere mannen zitten sinds begin dit jaar vast voor de rellen.
De politie heeft telefoons van verdachten onderzocht die bij doorzoekingen in Hedel, Zaltbommel, Uden, Krimpen aan de IJssel, Soest en Ermelo in beslag zijn genomen. Ook is er in Hedel uitgebreid buurtonderzoek gedaan en geflyerd om zo getuigen en camerabeelden te vinden van de rellen.

'Meld je als je informatie hebt'

Mensen die tips hebben over de nieuwjaarsrellen in Hedel worden met klem opgeroepen deze informatie te delen met de politie. "Het is begrijpelijk dat men misschien een drempel ervaart om informatie door te geven. Misschien weet u het niet zeker, maar heeft u wel een vermoeden. Of misschien wilt u absoluut niet dat iemand erachter komt dat de informatie van u komt. Anoniem tippen is dan een goede optie."
Burgemeester Jaco Geurts van Maasdriel, waar Hedel onder valt, deed eerder al een zelfde oproep. "Inwoners weten er meer over, maar die informatie komt niet bij de politie terecht."