Gelderland

Defensie zet decenniaoude radar voorgoed uit

De radarbol in Nieuw-Milligen.
De radarbol in Nieuw-Milligen. © Rob Voss/ANP
UDDEL - Defensie heeft na 52 jaar de radar in Nieuw-Milligen definitief uitgezet. Dit weekend controleerde de Koninklijke Luchtmacht voor het laatst het luchtruim met behulp van de machine. In totaal heeft de radar zo'n 130 miljoen rondjes gedraaid.
De radarinstallatie werd in 1972 op Kamp Nieuw-Milligen geplaatst. Toen nog zonder de inmiddels iconische bol. Die kwam er later op, toen bleek dat de weersomstandigheden de radar te veel aantasten. Vanuit Nieuw-Milligen kon de Luchtmacht het Nederlandse luchtruim bekijken. Alles wat in de lucht vloog, merkte de radar op.
De beelden van de radar werden doorgegeven aan het Air Operation Control Station (AOCS), een paar kilometer verderop. Hier zitten 24 uur per dag, 7 dagen in de week, luchtgevechtsleiders om het Nederlandse luchtruim in de gaten te houden.
De radar zonder de iconische bol.
De radar zonder de iconische bol. © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Herwijnen

Op het terrein in Nieuw-Milligen doet nu een tijdelijke radar van de NAVO dienst. Deze wordt vanaf eind juli vervangen door een tijdelijke Franse radar. Uiteindelijk moet er in 2026 een heel nieuwe moderne definitieve radar in Herwijnen komen, maar dat gaat nog niet zonder slag of stoot. In Herwijnen is al jaren gedoe rondom de komst van de nieuwe radar. Inwoners zijn bang voor straling. Het AOCS blijft wel in Nieuw-Milligen gevestigd.
Volgens de Commandant van het Air Combat Command Johan van Deventer wordt de oude radar straks gebruikt als decorstuk bij de ingang van het kamp, zo laat hij op X weten.
Vorig jaar ging het Omroep Gelderland-programma Rikruten bij de radar en het AOCS langs.