Liemers / Arnhem en omstreken

Man harkt tuin en vindt kogels

De ongebruikelijke vondst in de tuin.
De ongebruikelijke vondst in de tuin. © Politie Westervoort
WESTERVOORT - Het is vroeg op de avond als een man uit Westervoort zijn tuin aan het harken is. Dan treft hij plots iets ongebruikelijks aan. Dat schrijft de politie Westervoort op Facebook.
De man is de donderdag voor Pasen zijn tuin aan het fatsoeneren op de Molenacker in gemeente Westervoort. Daar stuit hij op iets hards in de grond. In de donkere aarde ontwaart hij meerdere stukken munitie. Een vijftal kleine kogels en twee grotere met spitse punten. De aarde kleeft nog aan de loden gevaartes. Hij besluit de politie te bellen. 'Zorg dat je dit niet opraapt of verplaatst. Ze kunnen misschien nog ontploffen', aldus de politie.

Tweede Wereldoorlog

Het Westervoortse blauw constateert dat het inderdaad om kogels gaat. Vermoedelijk stammen ze uit de Tweede Wereldoorlog. En dat kan kloppen, want Westervoort speelde in die oorlog een zeer belangrijke rol, onder meer in de bevrijding van Arnhem. Na de mislukte slag Market Garden, was dit de plek waar de bevrijding van het nog bezette Nederland begon.
De politie heeft de munitie meegenomen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie buigt zich later nog eens over de kogels. Ze zullen deze onderzoeken en uiteindelijk vernietigen.