Rijk van Nijmegen

Buurt schrikt van militaire oefening en belt de politie

Politie en militair in Nijmegen
Politie en militair in Nijmegen © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Een melding van en schietincident bij de Waalhaven in Nijmegen heeft woensdagochtend kortstondig voor paniek gezorgd. De politie kwam in actie, maar extra informatie zorgde voor opheldering.
Even voor 7.00 uur werd de politie gealarmeerd voor een schietincident aan de Kaaisjouwerskade in Nijmegen. Meerdere agenten in zware vesten startten direct een zoekactie naar de mogelijke dader.

Er gaat een lichtje branden

Agenten zochten in de omgeving naar mensen die betrokken waren bij het incident. De zaak veranderde echter toen de aanvullende melding kwam dat er ook militaire voortuigen in de buurt gezien waren. Toen werd de situatie snel duidelijk: in en om de haven waren militairen aanwezig in verband met de oefening BEVOSEAL. Die oefening vindt deze dagen plaats in de openbare ruimte in Nijmegen en Arnhem.

Militaire oefening

De Luchtmobiele Brigade oefent van 2 tot en met 5 april in beide steden. Zo'n 120 militairen uit Schaarsbergen, die gespecialiseerd zijn in bevoorradingsoperaties, nemen deel aan de grote oefening. Ze zijn te zien bij het verplaatsen van goederen in konvooien via de openbare weg, het bouwen van een basiskamp en het uitvoeren van patrouilles. De operatie vindt dus plaats buiten de militaire oefenterreinen. Defensie werkt daarbij samen met de gemeenten Nijmegen en Arnhem.

Schieten met losse flodders

Tijdens de training krijgen de militairen te maken met een aantal oefenscenario's: een overval van vijandelijke eenheden, patrouilleren door de stad en schietincidenten, bijvoorbeeld. Tijdens deze incidenten kunnen militairen gebruikmaken van wapens, maar dat gebeurt altijd met losse flodders. Dit was dinsdag blijkbaar nog niet bij iedereen bekend, waardoor de politie gebeld is.
Na een kort gesprek konden de agenten de zware vesten weer uitdoen en terug naar het bureau. De militaire oefening vindt plaats tot vrijdag.