Achterhoek

Man (21) moet cel in voor roekeloze rit waarbij twee tieners omkwamen

Bloemen op de plek van het ongeluk in Westendorp.
Bloemen op de plek van het ongeluk in Westendorp. © Omroep Gelderland
WESTENDORP - Een 21-jarige man uit Varsseveld is veroordeeld tot tien maanden cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Hij botste ruim een jaar geleden met hoge snelheid op een boom aan de Smoddedijk in Westendorp. Twee tieners die bij hem in de auto zaten, kwamen daarbij om het leven.
Het fatale ongeluk gebeurde op 11 februari. Op een plek waar hij niet harder mocht rijden dan 60 kilometer per uur en er nauwelijks verlichting naast de weg aanwezig was, miste de man - een beginnend bestuurder die nog geen twee jaar een rijbewijs had - rond 19.00 uur een bocht en botste hij op een boom.
In de auto zaten, naast de toen 20-jarige bestuurder, nog drie jongeren. Een 17-jarig meisje uit Doetinchem overleed ter plekke. Enkele dagen later bezweek een tweede tiener, een jongen van 16 uit Aalten, aan zijn verwondingen. Een 17-jarige jongen uit Varsseveld raakte zwaargewond, net als de bestuurder zelf.

'Rijd rustig, pik'

De rechtbank vindt dat de man die bewuste avond roekeloos rijgedrag vertoonde. De forensische opsporing berekende aan de hand van camerabeelden in het dossier dat de man enkele tientallen meters vóór het ongeluk minstens 118 kilometer per uur en maximaal 133 kilometer per uur moet hebben gereden.
De zwaargewonde jongen van 17 verklaarde later dat hij rijd rustig, pik zei tegen de bestuurder toen die met hoge snelheid over de weg reed. Dat mocht echter niet baten. De jongen overleefde het ongeluk weliswaar, maar liep zware verwondingen op. Hij brak meerdere botten, moest vier keer geopereerd worden en mist zijn milt. Ook hield hij PTSS over aan wat hij meemaakte in de auto na de klap.
De officier van Justitie eiste twee weken geleden een celstraf van een jaar en een rijontzegging van vier jaar tegen de 21-jarige Varssevelder. De rechter heeft dit aangepast naar veertien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, en een een rijontzegging van vier jaar. Ook moet hij de zwaargewonde jongen en enkele nabestaanden in totaal bijna 25.000 euro smartengeld betalen.

Bloemenzee en condoleanceplek

Het fatale ongeluk had grote impact op de gemeenschap. In de dagen die volgden verrees een bloemenzee op de plek van het ongeluk. Ook werd op het Graafschap College in Doetinchem een condoleanceplek ingericht voor medeleerlingen van het overleden meisje, wiens vader om het leven kwam bij een ongeluk toen zij zelf pas vier maanden oud was.
De rechter deed vrijdag 29 maart al uitspraak in deze zaak. Door onbekende oorzaak publiceerde de rechtbank Gelderland eerder nog geen vonnis.