Rivierengebied

Afgelaste noodopvang vluchtelingen kan gemeente drie miljoen euro kosten

Het pand in Maasbommel.
Het pand in Maasbommel. © RN7
MAASBOMMEL - De gemeente Maas en Waal moet tonnen betalen aan de Jasmin Group, omdat de gemeente geen Oekraïners in Maasbommel en Wamel heeft gevestigd. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
Maas en Waal zou 35 Oekraïners vestigen in Maasbommel en 50 in Wamel. Met de Jasmin Group was daarom een huurcontract gesloten tot 3 maart 2025, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder.
Toen bleek dat een aantal inwoners niet blij was met de nieuwe opvanglocaties, zette de gemeente een streep door de plannen. Maar Jasmin Group liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter.

Ruim 3 miljoen euro

De eis om daadwerkelijk 85 Oekraïense vluchtelingen in Maasbommel en Wamel te huisvesten, is afgewezen. Ook eiste de Jasmin Group de betaling van een vermeende achterstand van ruim 760.000 euro. De rechter ging daar deels in mee. Deze bepaalde dat de gemeente ruim 177.000 euro moet betalen vanwege de achterstand én een maandelijkse betaling van ruim 270.000 euro.
Die maandelijkse betaling kan in theorie tot maart 2025 duren. Het totaalbedrag kan oplopen tot meer dan 3,1 miljoen euro.

Toch vluchtelingen vestigen

Maar de gemeenteraad van West Maas en Waal bespreekt de kwestie eind juni. Dan wordt bekeken of er alternatieven zijn, zodat die maandelijkse betalingen kunnen stoppen.
Een optie is om alsnog vluchtelingen op de locaties te huisvesten. Dan vergoedt het Rijk namelijk de kosten. Lukt dat niet, dan kost deze uitspraak de gemeente in totaal ruim drie miljoen euro.
Overzicht van opvanglocaties in Gelderland: