Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Lorenz (26) heeft een bijzondere bijbaan in de 112-meldkamer

APELDOORN/ELST - In de plaatselijke supermarkt betrapte hij tijdens zijn bijbaan op heterdaad winkeldieven. Nu zit hij op de meldkamer in Apeldoorn, waar hij 112-oproepen van burgers in nood aanneemt. Opstootjes, aanrijdingen en overvallen; retailmanagement-student Lorenz Elberssen (26) uit Elst draait er zijn hand niet voor om.
Lorenz is niet de enige student die een bijbaan heeft op de politiemeldkamer. Steeds meer meldkamers in het land vullen de gaten in hun roosters met hbo-studenten. De meldkamer in Oost-Nederland was de eerste plek waar dit gebeurde.
13.000 noodoproepen komen er maandelijks binnen op het Operationeel Centrum in Apeldoorn, zoals de meldkamer officieel heet. Een vrouw belt over een verdachte situatie: een scooterbestuurder rijdt met een bivakmuts op en daarvoor rent iemand die ook een bivakmuts draagt. Lorenz is de centralist die de vrouw aan de lijn krijgt. Gefocust vraagt hij door: "Heeft u een kenteken gezien? Welke straat rennen ze in?", roept hij in de microfoon van zijn headset. Hij voert alle informatie nauwkeurig in op de drie computerschermen vóór hem.

Drukke momenten

Het is niet een alledaagse bijbaan, zoals het vakkenvullen in een supermarkt of het werken in de horeca. Dat is ook precies wat Lorenz aanspreekt: "Je hebt betekenis voor de maatschappij. Burgers die in de problemen zitten, die kan je helpen." Voor de politie is de hulp van de studenten broodnodig. Vooral op de piekuren zijn er anders te weinig centralisten om alle 112-gespreken snel af te handelen.
Je hebt betekenis voor de maatschappij. Burgers die in de problemen zitten die kan je helpen.
Lorenz Elberssen, heeft bijbaan als centralist
"Als het weekend is en er zijn veel evenementen en er is horeca open, dan komen er veel 112-oproepen binnen", legt teamchef Ineke Roebers van de politiemeldkamer in Apeldoorn uit. Net als in veel andere sectoren heeft ook de politie te kampen met personeelstekorten. "We hebben niet alle mensen die we graag zouden willen hebben", bevestigt Roebers.

Andere meldkamers kijken kunst af

Bij de meldkamer zitten ze dan ook te springen om extra handjes: er zijn vacatures voor agenten en voor mensen buiten de politie. Sinds drie jaar neemt de politie Oost-Nederland ook hbo-studenten in dienst voor het meldkamerwerk. "Het is een succes", zegt Roebers trots. Inmiddels hebben ook OC's in Amsterdam en Utrecht de kunst afgekeken van hun collega's uit het oosten van het land.
Studenten als Lorenz nemen een gedeelte van de taken van de centralist over. Ze doen alleen de zogeheten intake: ze nemen de 112-oproepen aan en voeren deze in in het politiesysteem. De 'profs' geven de melding vervolgens door aan de agenten op straat, de uitgifte. Meldkamerpersoneel dat volledig is opgeleid, combineert deze taken.
Centralisten van de politie werken op de meldkamer in Apeldoorn.
Centralisten van de politie werken op de meldkamer in Apeldoorn. © Omroep Gelderland

Uitgebreide opleiding

Toen drie jaar geleden de vacature werd geopend, stroomden de reacties binnen. Uiteindelijk werden acht studenten opgeleid. Ze doorlopen een strenge selectie, waaronder een psychologische screening. Daarna begint de interne opleiding: "We hebben een opleiding gehad van twaalf zaterdagen. We hebben de hele dag meldingen geoefend", herinnert Lorenz zich. "Daarna ga je fictieve meldingen oefenen en probeer je zo affiniteit met het werk te krijgen en de skills te oefenen."
"Natuurlijk worden de studenten aan het begin gecoacht", verzekert teammanager Roebers. "Daarna gaan ze zelfstandig aan het werk."

Besmet met politievirus

Naast het oplossen van de personeelstekorten op de meldkamer, investeert de politie hiermee ook in de toekomst, zo is de gedachte. De 26-jarige Lorenz is door zijn bijbaan als centralist besmet geraakt met politievirus. "Hierna ga ik in augustus starten op de politieacademie", zegt de toekomstige agent. "Nu ik hier gewerkt heb, weet ik het zeker: dit is wat ik wil gaan doen."

De meldkamer in Apeldoorn is de grootste van het land

Op het Operationeel Centrum in Apeldoorn komen alle 112-gesprekken uit Gelderland en Overijssel binnen. De oproepen worden hier aangenomen en de hulpdiensten worden vanuit hier ter plaatse gestuurd. Het OC heeft een verzorgingsgebied van 3,2 miljoen inwoners, de grootste van het land.

Vorig jaar maart zijn alle meldkamers uit Gelderland en Overijssel samengevoegd tot één meldkamer. Alle meldkamers in het land draaien op de zelfde techniek. Bij storingen of bij drukte kunnen meldkamers elkaars taken overnemen.