Gelderland

Stralend lenteweer op komst door warme lucht uit Spanje

Mensen genieten op het terras van het mooie weer
Mensen genieten op het terras van het mooie weer © ANP
We hebben deze lente al wat mooie dagen gehad, maar tot echt hoge temperaturen kwam het nog niet. Zaterdag komt daar verandering in, belooft Johnny Willemsen van Weerplaza. "Er komt een portie warme lucht uit Spanje aan."
Maar zover is het nog niet. Vandaag is het volgens de weerman wisselvallig. "Na een droge start neemt vanuit het westen de bewolking toe en volgen er buien. De meeste vallen aan het einde van de ochtend en in de eerste helft van de middag. In de tweede helft trekken de buien weg en breekt de zon weer door. Het wordt een graad of 12."
Het waait vandaag flink en tijdens zo'n bui kan het goed doorplenzen, waarschuwt Willemsen. "Een klap onweer sluit ik ook niet uit", klinkt het. De komende dagen verandert er weinig aan dit weerbeeld. Wel loopt de temperatuur geleidelijk op. "Vrijdag gaan we al richting de 20 graden."

Warmste dag van de week

In het weekend barst de lente pas echt los. "Zaterdag wordt de warmste dag van de week. Sommige weermodellen komen al met 25 graden aan. Maar de temperatuur kan ook op 21-22 graden uitkomen. We hebben dan echt wel een fraaie dag", voorspelt de weerman.
Dat heeft volgens hem alles te maken met een hele diepe zuidstroming die op gang komt. "Vanuit de Middellandse Zee, vanuit Spanje, komt er warme lucht onze kant op. Daarom gaan we naar ruim 20 graden zaterdag. Daarna wordt het wel weer wisselvallig en minder warm."