Gelderland

Kerk op het nippertje gered

Een drukbezochte doorstart én paasviering in één
Een drukbezochte doorstart én paasviering in één © Omroep Gelderland
ERLECOM - Het had niet veel gescheeld of de Hubertuskerk in Ooij bij Nijmegen had de deuren gesloten. Een tekort aan vrijwilligers deed de gemeenschap bijna de das om. Maar na een noodoproep van pastoor Rudo Franken kwam het toch nog goed en werd op Tweede Paasdag met een mis de doorstart gevierd.
Na tientallen jaren voor de Hubertuskerk te hebben gewerkt nam koster Wil de Haas in het najaar van 2022 afscheid. Ze kregen het bij de kerk niet voor elkaar om een opvolger te vinden die in zijn eentje zorg wilde dragen voor alle taken: onderhoud, schoonmaak, openen van de kerk et cetera. Er was wel iemand gevonden, maar het was te veel werk zonder ondersteuning van vrijwilligers. En die dienden zich niet aan.

Ultimatum

Pastoor Franken maakte zich zorgen. "Ik heb toch voor mijn gevoel 4,5 jaar aan een dood paard getrokken", begint Franken. In januari van dit jaar bracht hij dit naar buiten en stelde hij ook een soort ultimatum. Zonder hulp zou het voortbestaan van de kerk onder druk komen. Hij wilde voor 15 maart aanmeldingen van vrijwilligers en anders zou op Tweede Paasdag voorlopig de laatste mis worden gehouden.
Pastoor Rudo Franken stelde een ultimatum
Martine van der Wiel woonde naast de oude koster en kwam via hem op de hoogte van de verslechterde situatie van de kerk. "Ik zing opera en mijn buurman heeft mij toen de sleutel van de kerk gegeven omdat de muurtjes zo dun waren", lacht Van der Wiel. "De kerk was op zijn gat aan het vallen", merkte Van der Wiel op. "Voor wat hoort wat, dus ik dacht: ik ga meehelpen."

'Het was erop of eronder'

Een week voor het verstrekken van de deadline hadden zich vijf mensen gemeld die gezamenlijk de taken van de koster op zich gaan nemen. Een team van vijf nieuwe kosters en zeven extra poetsers zorgde ervoor dat de kerk nu toch voort kan bestaan. "Ik wist niet wat ik meemaakte, dit is fantastisch", lacht Franken, "Want het was erop of eronder." Dus toch een mis op Tweede Paasdag, maar met het feestelijke karakter van een doorstart in plaats van een sluiting.