Gelderland

Wiet legaal in Duitsland, maar niet voor Nederlanders

Foto van hennep ter illustratie.
Foto van hennep ter illustratie. © GreenInclusive
Vanaf tweede paasdag is het in Duitsland toegestaan om cannabis te telen, bezitten en roken. Kun je nu ook als Nederlander aan de andere kant terecht voor je wiet? En waar mag je het roken?
De groene vlag hangt uit bij onze oosterburen. De nieuwe wietwet is maandag van kracht geworden, meldt NOS. Toch pakken ze het over de grens anders aan dan in Nederland. De winkels mogen alleen wiet uitgeven. Binnen een jointje roken zoals in de Nederlandse coffeeshops, is verboden.

Maar waar mag je dan wel blowen?

Die vraag zorgt voor veel discussie, want je mag vooral op veel plekken niet blowen. Zoals bij scholen, sportlocaties, speeltuinen en in 'directe nabijheid' van minderjarigen.
Zo komt het voor dat je aan de linkerkant van een straat wel mag blowen, maar aan de rechterkant niet. Dat leidt tot veel verwarring. De burgemeester van Berlijn: "Het is een bureaucratisch monster."

Geen joints voor Nederlanders

Op tweede paasdag openen de deuren van dit bureaucratische monster, de zogeheten 'cannabisclubs'. De clubs zijn niet-commercieel, telen hun eigen planten en tellen maximaal 500 exclusieve leden. Exclusief omdat niet-leden van de club niets mogen afnemen.
En dat is slecht nieuws voor Nederlanders in Duitsland, want Nederlanders mogen geen lid worden van een Duitse cannabisclub en kunnen er dus niet terecht.
Daarom denkt de Duitse minister van Volksgezondheid, Lauterbach, dat de zwarte markt desondanks blijft bestaan. Niet-leden blijven voor hun wiet en hasj afhankelijk van illegale dealers. Denk aan Nederlanders die hun vrijgezellenfeesten op de Hamburgse Reeperbahn vieren, andere toeristen, minderjarigen of incidentele rokers.

Blowen bij onze oosterburen: dit zijn de regels

- Bezit van maximaal 25 gram op straat of 50 gram in huis (in Nederland wordt 5 gram op zak gedoogd).

- Er komen geen coffeeshops, maar niet-commerciële 'cannabisclubs' met maximaal 500 leden, die eigen wiet telen. Clubs mogen alleen de wiet uitgeven, consumptie ter plaatse is verboden.

- Gebruik op minimaal 100 meter afstand van scholen, speeltuinen en sportlocaties en niet in de 'directe nabijheid' van minderjarigen.