Rijk van Nijmegen

'Zeer grote brand' in Radboudumc Nijmegen, patiënten geëvacueerd

De brandweer rukte groots uit naar het Radboudumc.
De brandweer rukte groots uit naar het Radboudumc. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - In Nijmegen zijn de hulpdiensten zondagavond uitgerukt naar het Radboudumc. Er was sprake van een 'zeer grote brand'. Volgens een brandweerwoordvoerder ging het om een brand in een technische ruimte. Daar stonden ook accu's, die later naar buiten zijn gebracht.
De eerste melding kwam bij de hulpdiensten binnen om 19.40 uur. De melding kwam uit gebouw A van het Nijmeegse ziekenhuis. Dat is gelegen aan het Geert Grooteplein Zuid. Inmiddels is grip 1 afgekondigd om de hulpdiensten snel te laten samenwerken. De brandweer gebruikt daarom ook de term 'zeer grote brand'.

Brand in computerruimte

Het vuur woedde in een computerruimte op de zesde verdieping van het ziekenhuis. De verdieping daaronder worden ontruimd. Uiteindelijk zijn in totaal 31 patiënten en ongeveer 17 medewerkers van het ziekenhuis naar elders verhuisd. Het ziekenhuis kon zondagavond nog niet zeggen om welke afdelingen het gaat.

'Patiënten niet in gevaar geweest'

Een brandweerwoordvoerder benadrukt wel dat er geen gewonden zijn gevallen. Ook de ontruiming verliep voorspoedig. "We krijgen berichten over verontruste familieleden die naar het ziekenhuis bellen, maar zorgen zijn niet nodig. Alle patiënten zijn in goede handen." Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat de patiënten niet in gevaar zijn geweest en dat familieleden van geëvacueerde patiënten worden geïnformeerd over de stand van zaken.
De brand was snel onder controle, maar ook op de zevende verdieping zou sprake zijn van rookoverlast. Bij de hoofdingang van het ziekenhuis stonden rond 20.50 uur meerdere brandweerwagens. Ook werd daar een mobiele commandopost geplaatst.
Volgens een fotocorrespondent werden rond 21.00 uur twee rolcontainers met zichtbaar verbrande accu's naar buiten geduwd. De brandweer bevestigt dat in de computerruimte ook accu's stonden. "De accu's hebben deelgenomen aan de brand, welke rol ze daarin hebben gespeeld is nog niet duidelijk", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio oost.
Het Radboudumc laat zondagavond weten dat het ziekenhuis door de brandweer is vrijgegeven. Wel hangt er nog een brandlucht. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.
De containers met verbrande accu's.
De containers met verbrande accu's. © Persbureau Heitink