Arnhem en omstreken

'Alle religieuze geschriften zouden beschermd moeten worden'

Mustafa Akpinar - vertegenwoordiger moslimgemeenschap Arnhem (links), Gino Luurssen - FVD-raadslid (rechts).
Mustafa Akpinar - vertegenwoordiger moslimgemeenschap Arnhem (links), Gino Luurssen - FVD-raadslid (rechts). © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Wat er nu gebeurt is dat ons demonstratierecht gaat sneuvelen, omdat sommige mensen zich gekwetst voelen." Dat zegt het Arnhemse FVD-raadslid Gino Luurssen, nu de rechter in een kort geding heeft bepaald dat het gebiedsverbod voor Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Arnhem niet een half jaar, maar slechts drie weken mag duren.
Wel vindt Luurssen het 'volledig terecht' dat de rechter zich over dit onderwerp gebogen heeft. Hij noemt het gebiedsverbod 'een beperking van je grondrecht'.
"Stel je voor dat Wagensveld volgende week bij een demonstratie voor vrouwenrechten wil aansluiten, wat niets te maken heeft met een koranverbranding, dan zou hij daarin beperkt worden. Van mij persoonlijk had een gebiedsverbod nooit mogen plaatsvinden is drie weken nog te veel. Maar het is fijn dat de rechter zich hierover heeft gebogen en dat het is ingekort."

'Pesterij'

Het raadslid was vrijdagavond samen met Mustafa Akpinar, voorzitter van de Stichting Islamitisch Centrum Arnhem-Zuid, te gast in De Week van Gelderland om te praten over de uitspraak van de rechter. Akpinar zei in het programma te hopen dat er een verbod komt op het verbranden van boeken als de Koran. "Het is op dit moment niet verboden. Ik zou ervoor willen pleiten om alle religieuze geschriften die heilig zijn, zoals de Bijbel en de Thora, te beschermen."
Hij vergelijkt de koranverbranding met pesten. "Als je het verbrandt, is het pesterij. Een anti-pestbeleid, zoals op scholen, is er niet alleen op gericht op om ervoor te zorgen dat het slachtoffer wordt beschermd, maar ook om een cultuur te creëren en te bevorderen van wederzijds respect en tolerantie. En zo'n verbod zou de verdere polarisatie in de samenleving kunnen verhelpen", aldus Akpinar.

Demonstratierecht

Luurssen begrijpt dat sommige mensen zich gekwetst kunnen voelen, maar dat moet volgens hem niet ten koste gaan van het demonstratierecht. "Het is wel zo dat wij in de Nederlandse wet hebben geregeld dat als jij een manifestatie wil houden, met welke mening dan ook, dat dat ook moet kunnen. Daar mogen mensen het oneens mee zijn en die mogen dan een tegendemonstratie houden om zich te manifesteren van 'wij vinden het niet goed wat jij doet'. En daar moet het ook klaar mee zijn. Het kan ook zo zijn dat iemand een foto maakt van de heer Gino Luurssen en daar een satire van maakt waarop te zien is dat mijn hoofd eraf wordt gesneden. Dat zou ik heel kwetsend kunnen vinden, maar het moet wel kunnen."
"Op moment dat iemand anders iets doet waar jij het niet mee eens bent, hoor jij in deze parlementaire democratie je hiervoor uit te spreken en niet te gaan dreigen. Demonstratierecht dient georganiseerd te worden door de overheid. De personen die dit organiseren, moeten daarin gefaciliteerd worden. Bij de boeren wordt het leger ingezet bijvoorbeeld, om de boel in goede banen te leiden, dus waarom hier niet?", vraagt het raadslid zich af.
In de onderstaande video geeft de persrechter uitleg over de beslissing van de rechter en het demonstratierecht.
Een halfjaar acht de rechter te lang, daarom past ze de lengte aan naar drie weken.