Arnhem en omstreken

Zorgen over toekomst van probleemwijk: 'Kinderen zonder ontbijt naar school’

Burgemeester Ahmed Marcouch met een aantal van de betrokken bewindspersonen.
Burgemeester Ahmed Marcouch met een aantal van de betrokken bewindspersonen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De problemen in kwetsbare wijken lopen steeds meer op. Dat zeggen twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. Onder die wijken valt ook Arnhem-Oost. Om die reden doen de directeuren een oproep aan het nog te vormen kabinet, om de komende jaren blijvend te investeren in achterstandswijken. "We hebben onorthodoxe maatregelen nodig."
Ondanks alle investeringen zijn er volgens de directeuren nog steeds tal van problemen, is te lezen in het stuk. Zo gaan kinderen in het gebied 'zonder ontbijt naar school', zijn er 'drie keer zoveel uitkeringsgerechtigden als gemiddeld' en is er sprake van een 'vergiftigende criminaliteit'. Door de opstapeling van problemen is de aanpak ervan lastig. Dat schrijft NOS.
Een van die 'onorthodoxe maatregelen' waar de directeuren aan denken, is om niet-kwetsbare groepen in de wijken onder te brengen, zegt Chris Schaapman, NPLV-directeur van Den Haag Zuidwest in het NOS Radio 1 Journaal. Nu wonen 'mensen in kwetsbare posities' vaak bij elkaar in dezelfde wijk, omdat de huurprijzen en de kwaliteit van de woningen laag zijn. Dat leidt volgens de directeur ook tot overlast.

Het NPLV is een programma van de overheid, om de problemen in kwetsbare wijken aan te pakken. Er wordt onder meer geld geïnvesteerd in betere huisvesting, het voorkomen van (jeugd)criminaliteit en de aanpak van armoede.

Er vallen twintig gebieden onder het programma, waaronder dus Arnhem-Oost. Binnen dat gebied vallen de wijken Malburgen, 't Broek, Klarendal, Presikhaaf en Geitenkamp In 2022 werd de NPLV opgestart, eind 2025 loopt een groot deel van de investering weer af.

Directeur Schaapman hoopt in zijn wijk verschil te kunnen maken door voorrang te geven aan 'andere groepen met meer draagkracht'. Daarnaast denkt hij dat er ook op scholen ingegrepen moet worden, zodat kinderen in kwetsbare posities beschermd worden en docenten niet overbelast raken. "Het is belangrijk dat we van links tot rechts onze schouders eronder zetten. Dat verdienen onze mensen en alle professionals die in deze wijken actief zijn."

Gelijke kansen

Omdat een groot deel van het geld voor het programma eind 2025 afloopt, hopen de twaalf directeuren het nog te vormen kabinet tot actie te manen. "Wij vragen de politiek ons te helpen het verschil te maken. Stop de stapeling. Regel de financiering. Omdat de bewoners van onze wijken dezelfde kansen verdienen als bewoners elders."