Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Oost-Nederland in actie tegen digitale criminaliteit

Cybercrime
Cybercrime © Omroep Gelderland
ERMELO - Preventieles op een basisschool in Arnhem, een cyberveiligheidsbijeenkomst bij een bank in Zutphen en de politie die voorlichting geeft op de weekmarkt in Ermelo: in Gelderland en Overijssel komen dinsdag meer dan 80 organisaties in actie tegen cybercrime.
In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Dat is slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet slechts twee op de tien slachtoffers aangifte. Lang niet alle slachtoffers laten van zich horen door schaamte en weinig vertrouwen in het nut van het doen van een melding bij de politie.

'Tijd voor actie'

Alle reden voor de politie Oost-Nederland om samen met een groot aantal partners in actie te komen, want om welke vorm van digitale criminaliteit het ook gaat, de gevolgen voor de slachtoffers zijn groot.
Virussen die via de mail worden verspreid en bestanden op je computer beschadigen of verwijderen, het via de mail naar bankgegevens of andere persoonlijke informatie vragen (phishing) of ransomware, een virus dat je computer onbruikbaar maakt en waarbij geld geëist wordt om dit ongedaan te maken. Het is maar een greep uit de manieren waarop cybercriminelen kunnen toeslaan.
Met de actiedag Echt Niet Vandaag richten de initiatiefnemers zich specifiek op het midden-en kleinbedrijf, jongeren en mensen die digitaal 'minder vaardig' zijn, zoals ouderen en laaggeletterden. Ze willen hen bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit en een aantal tips geven om zichzelf te beschermen. Maar voor iedereen geldt dat je een aantal maatregelen kunt nemen om het cybercriminelen moeilijk te maken.

Tips om veilig te internetten:

- Gebruik verschillende lange wachtwoorden
- Doe regelmatig updates
- Maak regelmatig back-ups
- Gebruik een virusscanner
- Eerst checken, dan klikken op een link in bv. je mail. Controleer dit via checkjelinkje.nl

Bron: veiliginternetten.nl, een initiatief van onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nationaal Cyber Security Center