Achterhoek

Duitsers trekken massaal naar Gelderland: 'Het is hier super'

Deze Duitse toeristen hebben het goed naar hun zin in Doesburg.
Deze Duitse toeristen hebben het goed naar hun zin in Doesburg. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Nederland is rond de paasdagen populair bij Duitse toeristen, zo getuige ook het vele vakantieverkeer op de Gelderse snelwegen. Onze oosterburen komen hier voor de rust, de vriendelijkheid en in sommige gevallen ook voor de aardappels, zo blijkt.
Schoolgaande kinderen in meerdere Duitse regio's hebben een lange paasvakantie. Dat betekent dat veel gezinnen van de gelegenheid gebruikmaken hierheen te reizen.
Vorig jaar spraken we Duitse toeristen op Vakantiepark Capfun IJsselstrand in Doesburg. Zij vertelden wat Nederland zo fijn maakt:
Duitsers komen graag hier vakantievieren

Waarom komen ze hierheen?

Wat maakt Nederland zo aantrekkelijk voor de Duitsers? "De ruimte, de frisse lucht en het waterplezier", vertelde Chris van der Veen van de Doesburgse camping destijds. "Veel van onze gasten komen vanuit het Ruhrgebied en daar is de lucht een stuk minder schoon dan hier. Daarnaast vinden ze de setting hier fijn en horen we van onze Duitse gasten vaak dat ze de Nederlandse omgangsvormen op het water prettiger vinden dan in hun eigen land: hier is het correct en 'normaal', terwijl het vrachtverkeer in de Duitse wateren het recreatieve verkeer niet zo waardeert."
Een Duitse man die die week in Doesburg arriveerde, was ook enthousiast: "Mijn zus heeft hier een stacaravan. We komen hier nu voor het tweede jaar op rij. De kinderen hebben het naar hun zin, ze kunnen hier fijn spelen en er is een mooi zwembad. We blijven een week en dan gaan we weer terug."

Niet hard rijden? Geen probleem

Een andere man, die tien dagen op de camping zou verblijven, roemde de rust. "De fietspaden hier zijn super, de IJssel is heerlijk en de aardappels smaken goed", lachte hij. Dat hij in zijn thuisland harder mag rijden dan in Nederland, deert hem deze vakantie niet. "Nee hoor. Hier hoef ik tenminste niet voortdurend op de rem te staan. In Nederland ontspan ik, ik kom hier helemaal uitgerust aan op mijn bestemming. Het is hier super."
Dit verhaal verscheen ook in maart 2023.