Stedendriehoek

800 euro cadeau: Brummenaren profiteren van fout gemeente

Zomaar 800 euro op je rekening.
Zomaar 800 euro op je rekening. © Pixabay
BRUMMEN - Een kleine vijftig inwoners van de gemeente Brummen hebben 800 euro op hun rekening gekregen, terwijl ze daar geen recht op hebben. Ze zijn niet verplicht om het geld terug te storten, maar als het even kan zou de gemeente dat wel op prijs stellen. Twee mensen hebben dit tot nu toe gedaan.
Het ging mis bij het uitbetalen van de energietoeslag. De gemeente Apeldoorn voerde in opdracht van de gemeente Brummen het uitbetalen van deze toeslag uit. Apeldoorn meldde in december al dat ze naar ongeveer 600 inwoners onterecht honderden euro's had overgemaakt. Dat kostte Apeldoorn 568.650 euro.

Terugbetalen

De tegemoetkoming is bedoeld voor huishoudens die net op of net boven het sociaal minimum leven. De fout werd ontdekt doordat een aantal inwoners die wel recht had op deze toeslag, deze niet had gekregen. Dit is inmiddels rechtgezet.
De gemeente Apeldoorn noemde het een menselijke fout: “Dit had niet mogen gebeuren en dit betreurt de gemeente Apeldoorn zeer." Het doen van meer steekproeven en het inzetten van specialisten moet in de toekomst voorkomen dat het weer zo misgaat.
Apeldoorn eist het geld niet terug van inwoners, maar toch betaalden 40 inwoners het volledige bedrag terug. In Brummen hebben tot nu toe nog maar twee mensen dit gedaan.

Apeldoorn draait op voor de kosten

Het 'cadeautje' dat inwoners van Brummen hebben ontvangen kost de gemeente zelf niks. Apeldoorn heeft namelijk besloten dat zij de foute betalingen voor haar rekening neemt. Dit komt neer op 37.600 euro.
Inwoners die denken recht te hebben op de toeslag, maar deze nog niet hebben aangevraagd, kunnen dat nog doen tot en met 30 juni. “Bij de aanvragen die vanaf nu bij ons binnen komen, worden extra controles ingezet om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan", laat de gemeente weten.