Arnhem en omstreken / Rivierengebied

'Gun ons de tijd', Gelderse gemeenten zoeken nog 3000 opvangplekken

Gemeenten zoeken hard naar opvangplekken.
Gemeenten zoeken hard naar opvangplekken. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL/ARNHEM - Drieduizend opvangplekken moeten Gelderse gemeenten de komende maanden nog realiseren. De Spreidingswet verplicht elke gemeente sinds 1 februari om asielzoekers op te vangen. Die opvang is in Gelderland dus nog een flinke klus, blijkt uit een rondgang.
Vooral gemeenten in het rivierengebied hebben nog een flinke kluif. Daar moeten nog ruim 1300 plekken bij komen, onder meer in West Betuwe. "We hebben tegen de commissaris van de Koning gezegd: we komen van ver, gun ons de tijd en de kans om ermee bezig te zijn", zegt wethouder Jan de Geus.
Zijn gemeente moet 331 plekken zien te vinden en er zijn er nu nog maar nul. "Of het haalbaar is? We gaan het gewoon doen en dan is het haalbaar. We hebben het aangetoond met de opvang van Oekraïners, dus ik ga ervan uit dat we dit ook voor elkaar krijgen."
Ook in Maasdriel ligt er een flinke opdracht. Daar vangen ze nu al wel meer Oekraïners op dan nodig. "Daar zijn we trots op ja, we laten zien dat het geen crisis is, maar dat we het voor een langere periode doen", vertelt wethouder Michiel Alexander de Raaf. "We gaan er anders mee om: langere contracten met opvanglocaties en goede afspraken in het onderwijs. En driekwart van de Oekraïners werkt nu."

Waar is er werk aan de winkel?
In totaal moeten Gelderse gemeenten samen uiteindelijk 12000 plekken realiseren. Ruim een kwart daarvan is nog niet geregeld.

In het rivierengebied en in de Achterhoek is met 1300 en 1100 te zoeken opvangplekken nog het meeste werk te verzetten. Apeldoorn en omstreken en de Gelderse Vallei moeten nog voor 500 asielzoekers bedden regelen. Op de noordelijke Veluwe worden nog 200 plekken gezocht.

De regio's Arnhem en Nijmegen doen al meer dan dat er van hen wordt verwacht.

Samenwerking in regio

Een succesverhaal, vinden ze op het gemeentehuis. Maar door de Spreidingswet moet er ook hier veel meer gebeuren om ook asielzoekers op te vangen. "We starten vanaf nul", erkent De Raaf. Maasdriel werkt samen met Zaltbommel en West Maas en Waal om de taken op te pakken. "We willen het gezamenlijk doen, zodat we niet ons eigen wiel uit hoeven te vinden."
We hebben al veel gedaan, dat staat buiten kijf
Jan de Geus, wethouder West Betuwe
In beide gemeenten worden nu geen asielzoekers opgevangen, maar die asielcrisis is er niet ineens met de Spreidingswet. Die was er al. "We hebben al een enorme opgave voor onze eigen inwoners", vertelt De Geus. Dat zijn gemeente niets heeft gedaan, gaat hem veel te ver. "We hebben heel veel aan de opvang aan Oekraïners gedaan. We hebben een crisisopvang gehad en echt veel gedaan, dat staat buiten kijf", zegt hij.
"Het komt ook omdat de woningen die wij hier hebben vooral passen bij de Oekraïense vluchtelingen. Bij de asielgroepen zie je dat het vaak alleenstaanden zijn, daar is onze gemeente nog niet goed op ingericht, dat kost tijd", legt De Raaf uit.

Gemeenten en provincie optimistisch

De gemeenten zijn optimistisch, ze hebben goede hoop dat de plannen er dit najaar liggen. Of dat overal ook lukt? Zover wil tijdelijk commissaris van de Koning Henri Lenferink nog niet gaan. "Maar er wordt hard gewerkt. De indruk is dat het vrij goed gaat, alle gemeenten zijn er mee bezig. Gemeenten die al verder zijn, kijken naar de vervolgstappen. En gemeenten die dit nog niet deden of lang geleden, zijn actief geworden. Dat vind ik fijn."
In het najaar moet alles worden ingediend, maar dat betekent volgens Lenferink wel dat de plannen eigenlijk voor de zomer al af moeten zijn.
Volgens Lenferink ligt er ook een grote kans, maar dan moeten asielzoekers wel aan het werk kunnen. "We hebben die arbeidskrachten nodig en we hebben mensen die willen werken, dat is een win-win situatie", zegt hij. "Begin bij de kansrijke asielzoekers, we hebben dat tegenwoordig goed in beeld. En als iemand dan toch terug moet, een opleiding heeft gehad, heeft die asielzoeker ook niets om mee te nemen, zo gek is dat niet."
Waar worden de diverse groepen vluchtelingen in onze provincie opgevangen? Bekijk het op deze kaart: