Gelderse Vallei

Gezocht: getuigen van geweld in jeugddorp De Glind

Na anderhalf jaar start een ervaringsonderzoek naar misstanden in De Glind
Na anderhalf jaar start een ervaringsonderzoek naar misstanden in De Glind © ANP
DE GLIND - De Erasmus Universiteit Rotterdam roept getuigen van geweld in jeugddorp De Glind op zich te melden. Daarmee wordt na anderhalf jaar een begin gemaakt met een onderzoek waarvan de eerste resultaten eigenlijk al deze maand bekend hadden moeten zijn.
Het onderzoek gebeurt in opdracht van zorgaanbieder Pluryn. Die kwam in actie na uitzendingen van Omroep Gelderland, waarin tientallen slachtoffers van geweld in De Glind hun verhaal deden. Na de uitzendingen meldden zich ook slachtoffers van recente misstanden in het dorp, waar veel uithuisgeplaatste kinderen worden opgevangen.
Een van de meest belangrijke doelen van het onderzoek is recht te doen aan de verhalen van de slachtoffers van geestelijke en fysieke mishandeling en seksueel misbruik. De eerste resultaten van dit zogenoemde ervaringsonderzoek werden verwacht in maart 2024, zo stond in de aankondiging van Pluryn. Die deadline is niet gehaald en juist voor de verhalen van de slachtoffers zelf is nog geen plek. Zij kunnen zich pas in een later stadium melden.
In een recente uitzending sprak Omroep Gelderland onder anderen met twee jonge vrouwen die slachtoffer werden van dezelfde gezinshuisvader.

Voor de zomer starten met oud-bewoners

Dat het onderzoek zich nog niet richt op de verhalen van slachtoffers, komt doordat Pluryn nog niet voldoet aan een aantal randvoorwaarden. Dat zeggen de onderzoekers van de Erasmus Universiteit die ermee aan de slag willen. “Tijdens een overleg dat we in februari hadden met de Raad van Bestuur van Pluryn, maakten we een aantal afspraken over het delen van resultaten vanuit het archiefonderzoek dat door een jurist in opdracht van Pluryn is uitgevoerd. Het wachten is op uitwerking en opvolging ervan”, zegt Annemiek Harder van de Rotterdamse universiteit. “We vinden het belangrijk dat daar eerst aan wordt voldaan, voordat we starten met het interviewen van oud-bewoners.”
Door in gesprek te gaan met omstanders, hopen Harder en haar mede-onderzoekers van de Stichting BE4YOU2 in elk geval een stap te kunnen zetten met hun werk. Op termijn willen ze slachtoffers van toen en nu erbij betrekken.
“Met het werven en interviewen van omstanders en getuigen krijgen we al zicht op de omstandigheden waarin het geweld kon plaatsvinden”, zegt Harder. “In tweede instantie willen we oud-bewoners zelf gaan interviewen. Daarna zullen we ons nog richten op omstanders en kinderen, of hun vertegenwoordigers, die nu in De Glind wonen.”
De onderzoekers hopen voor de zomer te kunnen starten met interviews met oud-bewoners.