Achterhoek

Landgoed viert 700e verjaardag met extra open dagen

Het kasteel met watermolen
Het kasteel met watermolen © Omroep Gelderland
VORDEN - Landgoed Hackfort bestaat 700 jaar. Het landgoed met het kasteel tussen Vorden en Wichmond is door de eeuwen heen zeer goed bewaard gebleven en dat maakt het tot een van de bijzonderste landgoederen in Gelderland. De mijlpaal wordt gevierd met zes Open Dagen in het kasteel, kasteelconcerten en een kunstroute.
"Dit landgoed is echt bijzonder vanwege zijn gaafheid en grootte", zegt Anouk Ballot van Natuurmonumenten. "Er is zoveel nog aanwezig. Het prachtige kasteel natuurlijk, de watermolen, het koetshuis. Maar vooral ook het landschap met veertig authentieke boerderijen, de houtwallen, de singels, de Baakse Beek die hier doorheen stroomt. Samen zijn ze onlosmakelijk verbonden met elkaar en vertellen we het verhaal van het landschap."
Ik ben molenaar om geschiedenis over te brengen
En dat verhaal vertellen van het landschap en het in stand houden ervan doet Natuurmonumenten met veel vrijwilligers. Zo is Hans Hissink al 25 jaar molenaar op landgoed Hackfort. Hij is er pal naast geboren. "De beek was eigenlijk als kind mijn speelterrein. Dus de interesse voor watermolens was er toen eigenlijk al." vertelt Hissink, terwijl hij met een enorme sleutel het waterrad in beweging zet. "Ik ben molenaar om zoveel mogelijk elementen en geschiedenis over te kunnen brengen naar de jongere generatie."
Natuurmonumenten is sinds 1981 eigenaar van Hackfort, toen de laatste telg uit het adellijke geslacht Van Westerholt kinderloos stierf. Natuurmonumenten heeft sindsdien het landgoed onderhouden en in zijn oude luister hersteld. "We genieten natuurlijk van die 700-jarige geschiedenis, die je hier echt kan voelen," zegt Ballot. "En we wensen dit landgoed nog vele honderden jaren. Maar daarvoor moeten we wel aan de bak."

Aan de bak door klimaatverandering

En de reden daarvoor is klimaatverandering. Want het landgoed kampt met verdroging. Molenaar Hans Hissink weet dat maar al te goed. "De beek die heeft een paar zomers echt droog gestaan." Ondertussen wijst boswachter Ballot naar de toppen van de lange beukenlanen op het terrein. De toppen van veel bomen hebben ze eruit moeten zagen.
"Je ziet heel duidelijk dat ze last hebben gehad van die droge zomers. Hier hebben we de beuken ingepakt met jute om ze te helpen om zo lang mogelijk in de benen te blijven, maar het houdt natuurlijk wel een keer op. We zien gewoon dat de biodiversiteit van planten en dieren achteruitgaat."
Een ambitieus plan moet ervoor zorgen dat de verdroging wordt tegengegaan, zodat het landgoed ook de komende honderden jaren kan voortbestaan. "In het spoor van de generaties voor ons, werken wij met onze pachters, bewoners en het waterschap weer aan het verhogen van die waterstand. En we werken bijvoorbeeld ook aan bloemranden, zodat het aantal insecten die zorgen voor vogels en ander leven, hier toch weer voldoende blijft."
Het landgoed heeft dit jaar Open Dagen op 13 en 14 april, 6 en 7 juli en 2 en 3 november.