Rijk van Nijmegen

'De vlammen gingen alle kanten op', bewoners geschrokken na autobranden

De bewoners zijn geschrokken door de autobranden in hun straat.
De bewoners zijn geschrokken door de autobranden in hun straat. © Omroep Gelderland/ Persbureau Heitink
ELST - Bewoners uit een straat in Elst werden rond 3.00 uur vannacht wakker geschud door knallen op straat. Buiten bleek dat maar liefst drie auto's in brand stonden. Twee andere auto's raakten beschadigd en van maar liefst zeven woningen knalden de ruiten door de hitte. De bewoners reageren onthutst op de enorme schade.
"Mijn ouders slapen aan de straatkant dus die werden als eerste wakker. Het was ongelooflijk warm en onderdelen vlogen alle kanten op", vertelt Elma Skeho, eigenaar van een van de beschadigde auto's. "Mijn vader wilde mijn auto nog redden dus die rende door de straat. Alle buren waren in paniek, het was niet te doen", vertelt ze.

Bewoners zijn geschrokken

Skeho's auto en die van haar ouders stonden naast de brandende auto's geparkeerd. "Het is een schrik voor ons allemaal, zoiets verwacht je niet." Haar auto's hebben door de brand forse schade opgelopen: "De hele achterkant is weggesmolten, maar als je kijkt naar de andere auto's valt het nog wel mee. Hij gaat nog wel aan", lacht ze. De andere auto heeft 'gelukkig' alleen lakschade opgelopen. "Ik vind het heel heftig, maar je kunt het toch niet meer terugdraaien", zegt ze.
Omdat aan beide zijdes van de straat brand woedde, gaat de politie uit van brandstichting. Ook volgens Skeho is dat het meest waarschijnlijke scenario. "De buren hebben 's nachts een discussie gehoord en daarna een wegscheurende auto. Als er één in de fik vliegt is het toevallig, maar als het er meerdere zijn...", vertelt ze.

Buurt waar nooit wat gebeurt

Ook de eigenaar van de twee auto's die als eerste in de brand stond werd wakker door de knallen. "Waarschijnlijk door de onderdelen die uit elkaar knalde door de hitte. De vlammen ging echt alle kanten op", herinnert hij. Ondanks dat zijn beide auto's volledig uitgebrand zijn, is hij rustig onder de omstandigheden. "Het is maar materiaal. Dat heeft voor mij niet zo veel waarde", zegt hij.
Wel betreurt hij de brand en de grote schade die is ontstaan in de straat. "Het is heel lullig voor iedereen en gevaarlijk. Dit is een buurt waar normaal gesproken nooit wat gebeurt", aldus de buurtbewoner.
Autobranden in Elst
De politie doet verder onderzoek naar de branden.