Rijk van Nijmegen

Geen celstraf voor 'achterlijk rijgedrag' waardoor zwangere vrouw gewond raakte

Een van de betrokken raceauto's.
Een van de betrokken raceauto's. © SK-media
GROESBEEK - De twee mannen uit Groesbeek die in januari 2022 een zwangere vrouw verwondden bij een straatrace, hoeven van de rechter niet de cel in. Wel krijgen de twee een taakstraf.
Dat meldt Omroep Brabant. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste celstraf tegen Rick T. (23) en Martijn J. (22) voor het ongeval in het Brabantse Beugen. De rechtbank in Den Bosch ging daar niet in mee. De jonge mannen hadden geen strafblad. Ook nam de rechter de tijd die inmiddels verstreken is mee. Het ongeval gebeurde in 2022.

Vol in de flank geramd

Het ging twee jaar geleden mis toen de twee raceliefhebbers vol gas over een industrieterrein in Beugen reden met hun opgevoerde en gepimpte auto's. De twee mannen hadden die dag een rondrit gemaakt door Duitsland, samen met andere gelijkgestemden.
Op de dag van het ongeval zouden ze al meerdere overtredingen gemaakt hebben. Vlak voor het ongeval besloten de heren op het industrieterrein nog maar eens gas te geven.
Het is het domste wat ik ooit in m’n leven heb gedaan
Martijn J., die tijdens een straatrace een vrouw verwondde
Het duo stond zij aan zij in de startblokken op de Vuursteenstraat en ze stoven weg. Richting de Laan de Wijze, een voorrangsweg, waar het slachtoffer in haar auto reed. Martijn J. moet zo'n 84 tot 114 kilometer per uur hebben gereden toen hij op de zwangere vrouw botste, zo blijkt uit beelden. Hij ramde haar vol in de flank en raakte hierbij zelf ook gewond.
De vrouw raakte bekneld en brak haar bovenbeen. Haar ongeboren kind had niets.

Taakstraf

Voor het veroorzaken van dit ongeval krijgen de mannen een taakstraf van 240 uur. Ook zijn ze beiden een jaar hun rijbewijs kwijt. De auto waarmee ze de vrouw aanreden, krijgen ze niet terug. Wanneer ze ergens in de komende drie jaar weer de fout ingaan, moeten ze alsnog de cel in en wordt de rijontzegging met één jaar verlengd.
Martijn J. heeft tijdens de inhoudelijke zitting toegegeven dat er sprake was van 'achterlijk rijgedrag'. “Het is het domste wat ik ooit in m’n leven heb gedaan”, zei hij. Rick T. hield lange tijd zijn mond en erkende zijn rol in het ongeval pas na het zien van de beelden. De twee zijn beiden automonteur. Met racen zijn ze gestopt, ze beweren dat het ongeval hen veranderd heeft.