Arnhem en omstreken

Rechter kritisch op gebiedsverbod om koranverbranding te voorkomen

Pegida-voorman Edwin Wagensveld tijdens de zitting.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld tijdens de zitting. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het was weer een dag vol tumult rondom Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Toen hij na aankomst bij de rechtbank werd opgepakt omdat hij het gebiedsverbod zou hebben overtreden door met een koran aan een hondenriem richting het gebouw te lopen, dachten aanwezigen even dat de hele zaak niet door zou gaan. Even later verscheen hij toch gewoon op het toneel om zijn eigen verdediging te voeren.
Dat deed Wagensveld om het gebiedsverbod aan te vechten dat burgemeester Ahmed Marcouch hem had opgelegd. Begin januari probeerde Wagensveld voor het eerst tijdens een demonstratie een koran te verbranden in Arnhem. Dat mislukte en draaide uit op rellen. Zijn tweede voorgenomen poging afgelopen weekend werd verboden vanwege terreurdreiging die er zou zijn.
En om te voorkomen dat Wagensveld alsnog naar Arnhem zou gaan, werd hem ook nog een gebiedsverbod van een half jaar opgelegd. Onterecht, vindt Wagensveld. En daar ging het woensdagmiddag over.

'Informatie summier maar zorgwekkend'

Marcouch zelf is niet aanwezig, maar de advocaat van de gemeente betoogt dat de informatie die de burgemeester had om de demonstratie te verbieden 'summier maar zorgwekkend' was. Een terreurorganisatie zou een oproep hebben gedaan voor een aanslag in Nederland en tegen Pegida.
Nadere details over dergelijke kwesties worden aan een burgemeester niet gemeld, weet de advocaat. Hij wijst ook naar onder meer de recente aanslagen in Moskou om de reële dreiging daarvan aan te tonen.

Half jaar geen demonstratie?

De rechter vraagt zich af of met het gebiedsverbod dan niet het landelijke probleem van verhoogde terreurdreiging, wordt geprobeerd lokaal op te lossen? En ook wil zij van de gemeente weten hoe met de lengte van een half jaar nu al kan worden overzien dat Wagensveld in die tussentijd aan geen enkele demonstratie deel zou kunnen nemen. De rechter constateert namelijk dat Wagensveld onlangs nog bij een demonstratie in Rotterdam was, zonder dat het tot openbare ordeproblemen leidde.
De gemeenteadvocaat reageert dat er rekening moeten worden gehouden met 'lokale, nationale en internationale dreiging'. Dan is het volgens hem ook aan de burgemeester van Arnhem om daar iets van te vinden. De advocaat stelt dat de situatie serieus te nemen is en niet op korte termijn zal veranderen in positieve zin.

'Wordt gefantaseerd over dreiging'

Volgens Wagensveld is dat onzin. Dreiging richting hem is er al jaren, betoogt hij terwijl hij op zijn kogelwerende vest klopt dat hij zegt te dragen. "Het gaat erom dat mij hier de mond wordt gesnoerd."
Wagensveld meent dat er wordt 'gefantaseerd' over die concrete en lokale dreiging richting hem. "Ik kan overal zonder gedoe demonstreren."
"Ik ga hier altijd als winnaar de zaal uit", besluit Wagensveld. Als de rechter hem geen gelijk geeft, bewijst dat volgens hem 'dat door terreur en geweld ons grondrecht van demonstratie wordt afgenomen'. "En mocht het gebiedsverbod toch van tafel gaan, win ik natuurlijk helemaal."

Vrijdag uitspraak

Vrijdagochtend zegt de rechter uitspraak te doen. Na het sluiten van de zaak werd Wagensveld 'afgevoerd naar het cellencomplex beneden' vanwege zijn protestactie met de koran aan een hondenriem voorafgaand aan de zitting. Woensdagavond om 22.00 uur werd hij weer vrijgelaten en was hij weer op vrije voeten, meldt de politie.
Bekijk de video:
Wagensveld aangehouden