Arnhem en omstreken

Wagensveld aangehouden om koran aan hondenriem

Wagensveld arriveert met een koran aan een hondenriem bij de rechtbank.
Wagensveld arriveert met een koran aan een hondenriem bij de rechtbank. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Pegida-voorman Edwin Wagensveld is vlak voor de start van zijn rechtszaak in Arnhem aangehouden. Met een koran aan een hondenriem liep hij de rechtbank binnen. "Daarmee overtreedt hij het noodbevel, zijnde het gebiedsverbod", meldt de politie op X.
Wagensveld ging naar de rechtbank om het gebiedsverbod aan te vechten dat burgemeester Ahmed Marcouch hem oplegde. Nadat begin januari een poging van Wagensveld om een koran in Arnhem te verbranden door rellen uit de hand liep, werd zijn tweede voorgenomen demonstratie afgelopen weekend verboden. Vooral vanwege concrete terreurdreiging die er zou zijn.
Omdat Wagensveld aankondigde toch naar Arnhem te komen, kreeg hij ook een gebiedsverbod. Voor zes maanden.

'Slepen met koran'

De politie heeft de Pegida-voorman aangehouden vanwege zijn 'actie'. "Hij heeft een actie gedaan door een koran aan hondenriem rond te slingeren, op de grond te laten vallen en over de grond te slepen", meldt de politie. "Daarmee overtreedt hij het noodbevel, zijnde het gebiedsverbod voor Arnhem, dat hem vorige week is opgelegd door de gemeente Arnhem. De gang naar de rechtbank was hierop een uitzondering, echter het plegen van andere handelingen vallen hier niet onder en zijn reden voor de aanhouding."
Volgens een rechtbankwoordvoerder gaat de zaak gewoon door.
Wagensveld is woensdagavond om 22.00 uur weer vrijgelaten, laat de politie weten.
Volg de ontwikkelingen in dit liveblog: