Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Provincie laat bussen op deze plekken minder vaak rijden

Een elektrische bus van Rrreis in Apeldoorn.
Een elektrische bus van Rrreis in Apeldoorn. © ANP
De dienstregeling van bussen op de Veluwe en in de stadsdienst van Harderwijk en Apeldoorn wordt half april aangepast. Dat hebben de provinces Gelderland, Overijssel en Flevoland besloten met vervoersbedrijf EBS.
Op dit moment vallen er te veel ritten onverwacht uit. Dat komt door personeelstekort, volgens de provincie. Ook andere vervoersbedrijven hebben daar last van.

Deze ritten worden geschrapt

Een aantal ritten wordt geschrapt. Zo gaat in Apeldoorn bus 1 naar de Apenheul op zaterdag en zondag voortaan niet meer ieder kwartier rijden, maar eens per half uur.
In diezelfde stad verandert lijn 11 naar het Gelre Ziekenhuis van frequentie: vanaf half april rijdt ook die bus van maandag tot en met zaterdag nog maar eens per half uur in plaats van ieder kwartier.
En lijn 15 van het treinstation naar Twello vertrekt in de daluren (tussen 9.00 en 14.00 uur) niet meer ieder half uur, maar eens per uur.

Lijnen 'geknipt'

Daarnaast worden er ook lijnen 'geknipt', zegt de provincie Gelderland. En voorbeeld hiervan is de lijn 147: Dronten – Harderwijk – Barneveld. Dit was sinds december 2023 een doorgaande lijn, maar half april verandert dat. De lijn wordt nu op station Harderwijk geknipt in lijn 147 en lijn 114. Door deze wijziging denkt de provincie de aansluiting betrouwbaarder en beter te maken.
De provincie geeft te kennen dat er met vervoersbedrijf EBS afspraken zijn gemaakt hoe er zo snel mogelijk meer personeel wordt aangetrokken en het busvervoer weer volgens afspraak volledig rijdt.