Rivierengebied

'Ziekte die hopelijk nooit overgaat', Berndt heeft 7500 autominiaturen

Omroep Gelderland
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ASPEREN - “Een ziekte waarvan ik hoop dat die nooit overgaat.” Zo omschrijft Berndt Roelvink zijn passie voor autominiaturen. In zijn museum Het Minidome in Asperen staan er liefst 7500 uit de hele wereld. Al 25 jaar komen mensen uit binnen- en buitenland naar het museum om de collectie te bewonderen.
“Wanneer bezoekers binnenkomen schrikken ze zich dood. Ze zijn overweldigd door de hoeveelheid autootjes en roepen bij binnenkomst vaak ‘wauw!’”, vertelt Berndt vol enthousiasme.
Het museum staat bomvol vitrines. Elk glazen schap is tot de nok toe gevuld met autominiaturen. Bij elk exemplaar heeft Berndt een verhaal dat hij graag vertelt. “Het is een vreselijk leuke hobby, waar ik met volle teugen van geniet. Ik ben verbaasd en vind het grappig dat mijn museum al zoveel jaren open is."
Er komen vaak opa’s, oma’s en ouders met kinderen langs.
In het winkeltje naast het museum krijgen bezoekers gratis koffie en kunnen autootjes worden gekocht en geruild. Op zaterdag- en zondagmiddag zijn de deuren geopend, maar alleen op afspraak. “Het publiek is heel gevarieerd en komt uit heel Nederland en ver daarbuiten. Er komen vaak opa’s, oma’s en ouders met kinderen langs. Daarnaast ook veel groot autoliefhebbers en ik geef rondleidingen aan autoclubs.”

Zeldzaam Zuid-Koreaans autootje

Berndt zijn liefde voor miniatuurauto’s begon op 7-jarige leeftijd. “Van mijn ouders kreeg ik een miniatuurtje van een Austin. Kort daarna kreeg ik er nog een van mijn peettante en zat ik uren met mijn twee broers een Austin-garage na te spelen.” Die autootjes heeft hij nog steeds en waren het begin van zijn verzameling. “Voor mijn werk heb ik veel gereisd. In elk land zorgde ik ervoor dat ik een uurtje de tijd had om autominiatuurtjes te kopen. Ik heb onder meer Zuid-Koreaanse autootjes staan die nu heel zeldzaam zijn. ”
Al in 1985 ontstond Berndt zijn droom ooit thuis een eigen museum te beginnen. Zodra zijn kinderen uit huis waren heeft hij hun slaapkamers omgebouwd en de deuren van Het Minidome geopend. “Ik begon met ruim 3000 autominiaturen, inmiddels zijn het er 7500. Ik zeg vaak: het is een ziekte waarvan ik hoop dat die nooit overgaat.”
De verzameling blijft zich uitbreiden, Berndt struint daarvoor het internet af. “Elke maand koop ik nog wel een aantal autootjes. Mijn vrouw en ik halen ze samen op, we maken er een uitje van. Mijn verzameling heb ik met passie opgebouwd en zolang ik gezond ben ga ik daar mee door.
Omroep Gelderland
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland