Arnhem en omstreken

Er wordt vandaag geen koran verbrand in Arnhem, stelt Marcouch

Pegida-voorman Edwin Wagensveld en burgemeester Ahmed Marcouch.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld en burgemeester Ahmed Marcouch. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er zal geen koran worden verbrand wanneer Pegida-voorman Edwin Wagensveld woensdagmiddag naar de Arnhemse rechtbank komt om zijn gebiedsverbod aan te vechten. Dat laat burgemeester Ahmed Marcouch via zijn woordvoerder weten. Een eventuele protestactie is niet aangemeld, dus zal de politie ingrijpen omdat de gemeente die niet heeft kunnen faciliteren, stelt zijn woordvoerder.
Nadat begin januari een poging van Wagensveld om een koran in Arnhem te verbranden door rellen uit de hand liep, werd zijn tweede voorgenomen demonstratie afgelopen weekend verboden. Vooral vanwege concrete terreurdreiging die er zou zijn. Omdat Wagensveld aankondigde toch naar Arnhem te komen, kreeg hij ook een gebiedsverbod. Voor zes maanden. Die vecht hij nu aan.
En dat betekent dat Wagensveld vanmiddag wel Arnhem in mag. De gang naar de rechtbank om een zitting bij te wonen, is een uitzondering binnen het gebiedsverbod dat hij dus nog steeds heeft. Daarop liet Wagensveld weten van die gelegenheid gebruik te willen maken om 'zijn protestactie ten uitvoer te brengen'. Wagensveld laat in het midden wat hij precies van plan is tijdens zijn 'protestactie'.

'Verbod tot de rechter anders besluit'

Marcouch laat bij voorbaat weten dat er géén koran gaat worden verbrand. Omdat het gebiedsverbod nog steeds geldt en de demonstratie niet is aangemeld. En als hij het toch probeert? "Dan wordt er gehandhaafd. Wij houden hem aan het verbod, tot de rechter anders besluit."
De zitting, die uitsluitsel moet geven over het gebiedsverbod van zes maanden dat Marcouch aan Wagensveld oplegde, is vanmiddag om 16.00 uur. Het is de vraag wanneer de rechter uitspraak doet.