Noord-Veluwe

Boze omwonenden halen hun gelijk: Epe pauzeert aanleg chalets voor Oekraïners

Aanzicht van de voormalige camping 't Hertenhof in Vaassen
Aanzicht van de voormalige camping 't Hertenhof in Vaassen © Google Streetview
VAASSEN - De gemeente Epe stopt per direct met de aanleg en plaatsing van 35 chalets voor Oekraïense vluchtelingen in Vaassen. De voorzieningenrechter heeft een vergunning geschorst nadat boze omwonenden daarom hadden gevraagd.
De chalets voor de Oekraïners moesten komen op 't Hertenhof. Op die plek in Vaassen was jarenlang een camping, maar de burgemeester sloot het terrein omdat het er brandgevaarlijk was. De eigenaar van de camping zette het terrein te koop en dorpsbewoner Wouter van Ee besloot het te kopen.
De gemeente Epe vroeg Van Ee vervolgens of hij het terrein wilde verhuren voor de opvang van vluchtelingen. Daar reageerde hij positief op. De gemeente ging vervolgens direct over tot actie en zette snel stappen om de komst van de chalets mogelijk te maken. Zo werden oude chalets gesloopt, terwijl dat volgens omwonenden nog helemaal niet mocht.
En, zeggen ze, sommige noodzakelijke vergunningen werden pas achteraf aangevraagd, terwijl het werk al in gang was gezet. De ontwikkelingen schoten direct aanwonenden van 't Hertenhof in het verkeerde keelgat: ze voelden zich voorgelogen en voor de gek gehouden.

Zaak bij voorzieningenrechter

Daarom spanden ze, naast een nog lopende bezwaarprocedure, een zaak aan bij de voorzieningenrechter. Die heeft dinsdag besloten de verleende vergunning te schorsen. De aanwonenden willen niet reageren op de toewijzing van de voorziening. De kans is groot dat ze de komst van 35 chalets niet permanent tegen kunnen houden, maar alleen het proces hebben vertraagd.
De gemeente laat weten dat ze zal handelen naar de uitspraak van de rechter en de vergunde werkzaamheden stopt, tot zes weken nadat er een beslissing op het bezwaar is genomen. Jammer vindt Epe het wel. "Hoewel de gemeente de belangen van alle inwoners vertegenwoordigt, kijken we met teleurstelling naar de vertraging die hierdoor ontstaat."